Anatomie prostaty

Prostata je předstojná žláza, která se u mužů nachází v malé pánvi. Prostata doléhá na močový měchýř a skrz ní prochází močová trubice. I díky anatomii prostaty muži v pokročilejším věku trpí na její postupné zvětšování. Při zvětšování totiž dochází k utlačování močové trubice a vytvořená překážka brání v plynulém průtoku moči. Prvotní příznaky v podobě časté potřeby na toaletu či nepříjemný pocit pálení při močení na sebe nenechají dlouho čekat. Muži ovšem zvětšující se prostatu považují za jakýsi doprovázející jev stárnutí a jen málokdy se rozhodnou vyhledat lékaře.

 

I když zvětšující se prostata nepředstavuje zhoubné onemocnění, je dobré se mít na pozoru. Prostata totiž nebrání pouze vyprazdňování má vliv i na kvalitu erekce či plodnost. Pokud navíc muž problém opakovaně přehlíží, stále se zvětšující stěny močového měchýře nemusí nápor vydržet. Jednoho dne může přijít okamžik, kdy moč nebude schopna překážku překonat. Vzniká infekce či močové kameny, které je už zapotřebí řešit chirurgickou cestou.

 

Nejlepší léčbu představuje prevence

Zvětšenou prostatou trpí víc jak polovina mužů nad 60 let a celých 15% do 60 let. To ovšem neznamená, že dnešní muže musí soužit potíže, které trápili muže po celá staletí. Žijeme v 21. století a zvětšující se prostatě je možné do značné míry předcházet, případně léčit již probíhající onemocnění. Velim oblíbené jsou bylinné doplňky stravy s macou peruánskou či kotvičníkem zemním. Ty mají příznivý vliv nejenom na prostatu, ale i kvalitu erekce, sexuální libido nebo plodnost. Jsou volně prodejné a na pultě lékáren či na internetu je najdete hned v několika variantách. Ne nadarmo je totiž maca peruánská označována za „Královnu And“ či „peruánskou Viagru“. Jako prevence též dobře poslouží i dostatek pohybu, kterého většina mužů má nedostatek.

Karty