Co to je arginin?

Co je arginin? L-arginin, zkráceně jenom arginin je aminokyselina, která je potřebná k utváření bílkovin. Dělí se na esenciální a neesenciální. Zatímco ty neesenciální si dokáže tělo vytvořit samo, esenciální aminokyseliny je potřeba tělu dodávat za pomoci vyvážené stravy. Arginin však nezapadá ani do jedné ze skupin, jedná se totiž o semi-esenciální aminokyselinu, což znamená, že se stává esenciální za určitých podmínek. Jsou proto případy, kdy je nutné arginin dodávat za pomoci přírodních doplňků.

 

Co to je arginin, už jsme si řekli a teď se pojďme podívat, kde ho můžeme naleznout. Arginin je pro naše tělo klíčový ve chvíli, kdy není schopno si ho vyrobit samo. Pojďme se podívat, v jakých potravinách se přirozeně vyskytuje. Arginin je možné najít v červeném mase, hrachu, plodech moře, oříškách nebo třeba v sóje a cizrně. Pokud je vaše strava pestrá a vyvážená, není zapotřebí ho tělu dodávat ve větší míře, neboť by ho mělo mít dostatek. V případě, kdy častěji sportuje, jste dlouhodobě vystaveny vyšší fyzické zátěži nebo jste v rekonvalescenci po vážnější nemoci, je dobré arginin tělu dodávat i za pomoci přírodních doplňků.

 

Přírodní doplňky s argininem ve velké míře využívají sportovci, neboť má příznivý vliv na průtok krve a následné okysličení svalů. To však nejsou jediné jeho benefity, které stojí za zmínění.

 

  • Ustálení a regulace krevního tlaku

Arginin může být přínosný pro osoby, které trápí zvýšený krevní tlak. Podle některých výzkumů má pravidelné užívání argininu za následek snížení hodnot systolického, ale i diastolického krevního tlaku.

 

  • Léčba erektilní dysfunkce

Podle některých studií má pravidelné užívání L-argininu příznivý vliv na erektilní dysfunkci. U řady pacientů došlo k významnému zlepšení oproti pacientům, kterým bylo podáváno placebo, případně nebyli nijak léčeni.

Karty