Dávkování macy

Maca peruánská (ženšen peruánský) je nenápadná rostlina, která dorůstá výšky kolem 20 cm, přičemž největší slávu si získala pro svou podzemní kořenovou část. Právě ta je známá pro své příznivé účinky na sexuální libido, erektilní dysfunkci či plodnost u obou pohlaví. I z tohoto důvodu je často nazývána „Královnou and“ či „peruánskou Viagrou“. Jedná se o rostlinu, která roste ve vysokých nadmořských výškách okolo 3000 m. n. m. v jihoamerických Andách. Možná právě nehostinné podmínky, ve kterých roste, daly za vznik jejím blahodárným účinkům.

 

Tamní civilizace jí používají jako potravinu nebo prostředek pro léčbu některých chorob sexuálního charakteru. Dnes macu peruánskou u nás najdeme nejčastěji ve formě čaje, jemně namletého prášku nebo lisovaných tablet.

 

Dávkování macy

Pro co možná nejlepší účinek se doporučuje konzumovat j plná lžička prášku denně, což představuje přibližně 5-7 gramů. S konzumací ovšem buďte obezřetní, nadměrné množství macy stejně jakou u jiných doplňků stravy, může mít za následek žaludeční potíže či malátnost.

 

Proč jí zařadit do svého jídelníčku?

V Andách můžeme nalézt hned několik druhů této zázračné rostliny, přičemž mezi nejznámější patří maca červená, černá a žlutá. Právě žlutá varianta macy patří mezi nejrozšířenější. Pojďme si přiblížit účinky jednotlivých druhů.

 

  • Žlutá maca

Jak už bylo výše řečeno, maca žlutá patří v Peru mezi nejoblíbenější druh. Jedná se o přírodní afrodiziakum, které ocení ženy v období menopauzy.

 

  • Červená maca

Patří mezi nejvzácnější druhy vůbec. Obsahuje vysoký podíl antioxidantů a je známá jako přírodní antidepresivum. Velmi se doporučuje párům, kteří se dlouhodobě potýkají s problémem otěhotnět.

 

  • Černá maca

Černá maca si vás na rozdíl od svých předchůdkyň získá svou jemně nasládlou chutí, kterou ocení hlavně děti. Pomáhá zlepšovat imunitu i spánek.

 

Karty