Funkce prostaty

Prostata je mužská předstojná žláza. Vyvíjí se ještě před narozením a v plné velikosti kolem 20 roku života muže je velká přibližně jako vlašský ořech a váží kolem 20 g. Je spojena s močovou trubicí a tvoří součást mužského pohlavního systému. A jaké je funkce prostaty? Funkce prosta je produkce výměšků, které jsou potřebné pro výživu a pohyb spermií.

 

Řada mužů tomuto orgánu nevěnuje žádnou pozornost až do chvíle, kdy vlivem zvětšení nezačne tlačit na močový měchýř. Tím je vytvořena překážka, která má za následek nepravidelné močení. Doprovázeným jevem při močení je také pálení či mírný tlak. Rizikovou skupinu tvoří muži nad 50 let, to ale neznamená, že mužům v nižším věku se zvětšení prostaty netýká. Minimálně by měli dbát na prevenci, která tkví v pravidelném pohybu a konzumaci přírodních doplňků stravy. Kombinace zdravého životního stylu a pohybových aktivit může mít za následek zamezení tohoto zdravotního problému v pokročilejším věku.

 

Pokud se zbytnělá prostata dlouhodobě neléčí, může do značné míry ovlivnit i kvalitu erekce. V těch nejhorších případech může dojít k úplnému ucpání močové trubice a vzniku močových kamenů. Nezhoubné zvětšení prostaty sice nepředstavuje závažný zdravotní problém, prvotní příznaky se však nedoporučuje podceňovat. Jak poznat, že je s prostatou něco v nepořádku? Prvními příznaky jsou přetrvávající potřeba močení a pálení při vyprazdňování. S mírnějšími projevy moou pomoci bylinné přípravky, v případě přetrvávajících potíží se však doporučuje návštěva urologa, který předepíše silnější medikaci a doporučí vhodné cvičení.

 

Řada mužů se návštěvy specialisty ostýchá, přitom neléčená prostat může vést k řadě zdravotních problémů. Pokud se ve stáří se zvětšenou prostatou nechcete potýkat, vyplatí se investovat do její prevence. Na internetu je možné najít řadu podpůrných medikamentů.

Karty