K čemu je prostata

Je také v blízkosti močového ústrojí. Zdravý mladý muž má tento orgán v průměru o hmotnosti 7-16 gramů. Během lékařského vyšetření patří prostata k preventivně sledovaným orgánům a její stav se zjišťuje jednoduchým rektálním vyšetřením.

Prostata je u všech savců součástí reprodukčního systému a z anatomického hlediska jde o žlázu. Přesná definice toho, k čemu slouží prostata, je velice jednoduchá. Tento nepostradatelný a užitečný orgán lidského těla je zodpovědný za vylučování tekutiny, která je nedílnou součástí spermatu. Proč je tato tekutina potřebná a k čemu je prostata, souvisí po chemické stránce se zásaditou reakcí ejakulátu, který je upravený mírně kyselým sekretem prostaty na optimální hodnoty.

Ejakulát, který je s příměsí této tekutiny mléčné barvy je z hlediska rozmnožování daleko kvalitnější. Sekret prostaty chrání spermie a výrazným způsobem zlepšuje jejich životnost a pohyblivost, což je nesmírně důležité u mužů, kteří chtějí založit rodinu. Díky zdravé prostatě je proto mnohem snadnější počít potomstvo v mladém věku než v období, kdy se blíží stáří.

Sekret prostaty je tvořen bílkovinou, jednoduchými cukry, enzymy a dalšími látkami, z nichž je překvapivě velký obsah zinku. Prostata také potřebuje pro plnění funkce dostatek mužského hormonu testosteronu. Ten se vytváří ve varlatech a s přibývajícím věkem se jeho produkce snižuje. Existuje několik možností, jak problém řešit. V nejjednodušším případě jde o změnu životosprávy a výběr vhodných potravinových doplňků rostlinného původu.

Samotná prostata je orgán, který u mladých lidí funguje naprosto bez problémů, ale s přibývajícím věkem mohou nastat problémy. Jedním z nejčastějších je zvětšení prostaty. Právě to vzniká hormonálními změnami, které přichází s věkem, kdy se tvorba testosteronu snižuje. Zvětšená prostata má za následek některé nepříjemné projevy, protože je umístěna v blízkosti močové trubice a svým zvětšením ji začne utiskovat. To způsobuje problémy s močením, které mužům znepříjemňuje život. Nejde přímo o bolestivé příznaky, ale například o pomalé močení, časté nutkání k močení, nutnost vstávat i několikrát za noc a podobně.

Karty