Maca (Lepidium Meyenii)

V místě původu se maca používá také jako čerstvá zelenina a zajímavostí je, že jde o jediný druh zeleniny, který je schopný růst a dozrát v této vysoké nadmořské výšce.

Důvod, proč je tato rostlina žádaná po celém světě je jednoduchý, lidé objevili účinky kořenu maca.

Maca je často přezdívaná jako „peruánský ženšen“, ačkoliv z botanického hlediska nemá s touto rostlinou nic společného. Jde o to, že maca peruánská účinky ženšen připomíná. Prospěšné vlastnosti této rostliny jsou známé už stovky let a původní obyvatelé And si ji cenili jako zázračný lék na plodnost a sílu.

Na trhu na tuto užitečnou rostlinu můžete narazit ve formě pilulek, tekutého extraktu nebo prášku. Známé jsou účinky maca na zvýšenou odolnost a vitalitu. Pomáhá regulovat endokrinní systém a v této spojitosti napomáhá při zvládání duševního i fyzického stresu.

Pozitivní účinky z ní dělají výborný potravinový doplněk s omlazujícím vlivem na mužské i ženské reprodukční schopnosti. Svým působením se stará o hormonální vyváženost, což ovlivňuje náladu, ale třeba také kvalitu pleti.

Rostlinka maca roste ve více odrůdách, které se od sebe liší nejen barvou, ale i složením a množstvím jednotlivých užitečných látek. Nejčastěji se pro potravinové doplňky zpracovává maca černá, žlutá a červená.  Vhodně nakombinovaná maca účinky v přípravcích potom optimalizuje.

Vzhledem k tomu, že i pro ženy má kořen této léčivky význam, rozhodně prospěje dát si pravidelně šálek čaje z této rostliny. Pozitivní účinky maca čaje se dostaví při pravidelném čajovém rituálu velmi brzy a ženy v menopauze určitě ocení zmírnění příznaků v tomto citlivém životním období, zejména snížení stavů úzkosti a častých depresí či bezdůvodné změny nálady, které mohou způsobit řadu nepříjemností jak doma, tak i v zaměstnání, obzvláště pokud se přidá nesoustředěnost.

Čaj ovšem není jedinou variantou, stejné účinky maca prášku lze využít přidáním do jogurtu, pomazánek nebo ovocných a zeleninových šťáv.

Přípravky vyrobené z kořene této rostliny se dají používat dlouhodobě, ale u většiny bylinných produktů se doporučuje užívání v cyklech s pauzami. Optimální je po měsíci používání týden vynechat.

S tímto 100% přírodním doplňkem je organismus obohacený o bílkoviny, esenciální aminokyseliny, rostlinné steroly, které pomáhají v boji proti škodlivému cholesterolu a také vitamíny (C, E, řady B) a minerály (hořčík, vápník, železo, selen).

Karty