Maca horská

Žádaná rostlina lepidium meyenii maca je také známá pro zlepšení vytrvalosti a pro lepší sexuální funkce. Obvykle se používá ve formě pilulek, tekutého extraktu nebo v práškové formě.

Odolná maca horská je typickou rostlinou pro oblast And a roste i v nadmořské výšce 3500-4500 metrů. Z botanického hlediska patří do velké skupiny rostlin označených Brassicaceae. Na celém světě je přes 3 tisíce rostlin patřících do této skupiny. Je příbuzná s hořčicí, ředkvičkami nebo s tuřínem.

Je bohatá na sacharidy, kterých má asi 60%. Dále obsahuje bílkoviny, aminokyseliny, minerální látky (vápník, železo, selen, jód a zinek), vlákninu a tuky. Má značnou výživovou hodnotu a v krajině svého původu je používaná stejně často, jako u nás obiloviny. U nás se maca využívá pro své adaptogenní a afrodiziakální vlastnosti.

Adaptogenní vlastnosti

Stejně jako ženšen, maca pomáhá zvýšit schopnost těla přizpůsobit se stresovým činitelům různého druhu (fyzickým, psychologickým, pracovním, sportovním). Kvůli těmto vlastnostem ji najdete také v různých přípravcích pro sportovce a rekonvalescenty.

Afrodiziakální vlastnosti

Nejvíce inzerovanou a vyhledávanou funkcí rostliny je nepochybně její schopnost posilovat sexuální energii. Tuto charakteristiku podporuje peruánská lidová medicína. Tam se tradičně používá, protože je spojená se zvýšením mužské plodnosti.

Ze studií potom vyplývá, že má schopnost zvýšit množství spermií a jejich aktivitu. Zároveň se zvyšuje sexuální touha. Nebyly však schváleny žádné oficiální výsledky, které by tvrzení podpořily.

Tyto účinky lze přičíst některým alkaloidům a fytosterolům, lidově řečeno mikroživinám přítomným v kořenu rostliny.

Proč zařadit macu horskou do stravy

  • Je výborným doplňkem výživy a splňuje nutriční požadavky.
  • Označuje se jako energizér: Namísto pouze dočasného energetického náboje, který dodá tělu například kofein, tato bylina optimalizuje fungování těla dlouhodobě.
  • Je považována za prostředek ke zlepšení sexuálního zdraví. Maca normalizuje hladinu testosteronu (mužský pohlavní hormon) a stimuluje tělo k lepšímu a příjemnějšímu sexuálnímu životu.
  • Uvádí se, že je vítaným pomocníkem pro ženy v menopauze, protože dokáže zmírnit nepříjemné příznaky projevující se v tomto období.


Lepidium meyenii poskytuje všechny tyto výhody, protože stimuluje endokrinní systém, aby účinně pracoval a dosáhl hormonální rovnováhy.

Karty