Nízká hladina testosteronu

Testosteron, jinak též zvaný mužský hormon je pro správný vývoj mužského organismu nesmírně důležitý. V mužském těle je ze dvou třetin produkován pohlavními žlázami – varlaty, zbylou jednu třetinu pak obstarávají nadledviny. I když je pro tělo nesmírně důležitý, v posledních letech se stále více mužů potýká s jeho nedostatkem. Nízká hladina testosteronu může mít u mužů negativní vliv na řadu tělesných, ale i fyzických funkcí.

 

Mnoho lidí se mylně domnívá, že testosteron je produkován pouze v mužském těle, ovšem opak je pravdou. I ženské tělo obsahuje minimální množství testosteronu a to hlavně z důvodu, že v ženském těle je tvořen pouze v buňkách nadledvin. Stejně i muži mají nepatrné procento ženského hormonu – estrogenu. U mužů je jeho produkce největší v době puberty, kdy je do značné míry potřebný pro vývoj sekundárních pohlavních znaků, jako je pubické ochlupení či změna hlasu. Málo testosteronu přitom muž mnohdy nepocítí až do chvíle, než se dostaví problémy s erekcí či neplodnost. U žen je neplodnost naopak spojována s nadměrným množstvím tohoto hormonu.

 

Testosteron je v těle potřebný ke tvorbě svalové hmoty, i z tohoto důvodu je jako doplněk stravy konzumován sportovci či muži, kteří se pravidelně trápí v posilovně. Do značné míry ale ovlivňuje i psychické rozpoložení, sexuální libido, kvalitu kostí nebo srdce.

 

Jak probíhá léčba v případě nedostatku testosteronu v těle?

Testosteron si do značné míry umí tělo vytvořit samo, proto v případě jeho nedostatku není zapotřebí ho hned dodávat za pomoci umělých léčiv. Mnohdy postačí změna životního stylu, či eliminování stresu. Dále může být na vině i nedostatečná pohybová aktivita, kouření či nadměrná konzumace alkoholu.

 

Nedostatku testosteronu by se měly bát i ženy, u kterých se jeho tvorba omezuje v období menopauzy. Přichází náladovost, únava či přibývání na váze.

Karty