Onemocnění prostaty

Prostata je předstojná žláza, která doléhá na močový měchýř a skrz kterou prochází močová trubice. Ovšem s přibývajícím věkem u mužů dochází ke zvětšování prostaty, což má za následek řadu problémů. Mezi prvotní příznaky patří častá potřeba na toaletu, či pocit pálení a tupé bolesti při močení. Mnoho mužů ovšem tento prvotní jev bagatelizuje a dává mu za příčinu vyšší věk. Onemocnění prostaty zasáhne celých 60% mužů nad 60 let a 15% ve věku 50-60 let. Přesto je dobré nemoci prostaty nepodceňovat, neboť neléčením může dojít k eskalaci problému. Ten je povětšinou již zapotřebí řešit chirurgicky. Zvětšující se prostata začne pomalu utlačovat močovou trubici, vzniká překážka, která brání plynulému průtoku moči. Stěny močového měchýře se pomalu zesilňují a může vzniknout infekce či močové kameny.

 

Zvětšující se prostata však nemá vliv jen na vyprazdňování, překážka brání i v průtoku ejakulátu nebo krve při erekci. Fakt, že prostata v pokročilém věku trápí každého druhého muže, ještě neznamená, že se onemocnění nedá předcházet. Největším nepřítelem prostaty je sedavý způsob života, proto se mužům doporučuje pravidelný pohyb. Nejlépe ještě ve formě chůze, joggingu nebo tenisu.

 

S problémem však mohou pomoci i některé volně prodejné preparáty, které jsou povětšinou směsicí bylin. Mezi ty nejznámější patří ženšen peruánský, kotvičník zemní či zázvor obecný. Pomoci se zvětšující se prostatou může i speciální cvičení, tzv. Kegelovy cviky. Ty v roce 1948 vyvinul americký gynekolog Arnold Kegel a s jistými obměnami se používají až dodnes. Jejich hlavní výhoda tkví v jejich nenáročnosti, navíc na své prostatě či zlepšení sexuálního výkonu můžete pracovat bez povšimnutí kdykoliv a kdekoliv. Díky nim je možné aktivně posilovat svaly pánevního dna. Věřte, že výsledky na sebe nenechají jistě dlouho čekat!

Karty