Prostata příznaky

Funkce prostaty:

  • Vylučovací funkce

Semenná tekutina se skládá z jednoduchých cukrů (fruktózy, glukózy), enzymů, hormonů, antibakteriálních látek, zinku a zásaditých sloučenin, které neutralizují kyselé vaginální sekrety, které mohou poškodit spermie. Semenná tekutina tvoří asi asi 30% ejakulátu.

  • Ejakulační funkce 

Žláza se svými hladkými svaly obklopuje ejakulační kanály, kterými prochází sperma. V okamžiku orgasmu svaly prostaty pomáhají dostat sperma z těla.

  • Močová funkce

Vzhledem k tomu, že močová trubice je obklopena prostatickou žlázou, kontrakce svalů prostaty, stahující se nebo uvolňující, ovlivňují objem toku moči. Se stářím má tendenci se zvětšovat, což má za následek problémy s močením.

Benigní hyperplazie prostaty

U mužů starších 50 let se prostata postupně zvětšuje v důsledku hormonálních změn, které v těle nastávají. Polovina z mužů i přes zvětšenou prostatu příznaky onemocnění nemá.

Zvětšená prostata příznaky:

  • bolest při močení, naléhavé a časté nutkání k močení, opakované močení v noci, neschopnost se vyprázdnit, infekce močových cest, kameny v močovém měchýři

Prostatitida

Jedná se o zánět prostaty, který zase může mít různé příčiny. Často pochází z infekcí. Dalšími možnými příčinami jsou traumata pánevní oblasti nebo poškození nervů v močových cestách. Je častější u mužů nad 50 let.

Jaké jsou příznaky prostaty postižené prostatitidou:

  • bolest nebo pálení při močení, zadržování moči, neschopnost močit nebo mít stále pocit neschopnosti úplně vyprázdnit močový měchýř, časté močení, zakalená a páchnoucí moč, krev v moči, bolest v dolní části břicha nebo mezi konečníkem a penisem, bolest během ejakulace, občas i horečka a zimnice

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty je nejvážnější onemocnění prostaty a u mužů se vyskytuje poměrně často.

Naštěstí však lze rakovinu prostaty léčit velmi dobře, zvláště pokud je objevena v rané fázi. 
Tento typ rakoviny postupuje pomalu a je prakticky asymptomatický, dokud nedosáhne pokročilého stádia, kdy se již může rozšířit do jiných oblastí těla (metastázovat), obvykle do kostí. Z tohoto důvodu jsou pro muže starší 50 let zásadní pravidelné kontroly.

Rakovina prostaty příznaky:

  • časté a naléhavé nutkání k močení, inkontinence, slabý proud moči, bolest a pálení při močení
Karty