Prostatitida

Prostata je předstojná žláza, která se vyvíjí ještě před narozením a plné velikosti dosahuje kolem 20. roku muže. Doléhá na močový měchýř a skrz ní prochází močová trubice. Zánět prostaty, jinak řečeno prostatitidy je vcelku běžné onemocnění, se kterým se muži potýkají. Akutní prostatitida vyžaduje odbornou léčbu, která spočívá v užívání antibiotik.

 

Projevy prostatitidy v počátcích nemusí být nikterak rozpoznatelné, povětšinou se jedná o časté a bolestivé močení. Příznaky prostatitidy se objevují kolem 50 věku muže a představuje jeden z nejčastějších urologických problémů. Podle nejnovějších statistik má každý druhý muž v pokročilejším věku zkušenosti s prostatitidou.

 

Toto nezhoubné onemocnění se projevuje bolestivým močením. Moč je jinak zbarvená, případně je v ní obsažena i krev. Prostatitida je velmi často spojena i s vyšší teplotou, bolestí v oblasti genitálu, třísel nebo podbřišku. Společně se zánětem prostaty se mohou objevit i potíže s erekcí, bolestmi zad či výtoku z močové trubice. Při podezření na tuto nemoc, by muži neměli příliš otálet s návštěvou urologa. Léčba prostatitidy není nikterak náročná, je ovšem dobré tuto zdánlivě neškodnou nemoc nepodcenit. Pokud není zánět adekvátně léčen, může přejít to tzv. chronického stádia. To je mnohdy bezpříznakové a o to větší představuje riziko.

 

Zánětu prostaty se dá spolehlivě předcházet

Mezi preventivní krok, který by muži neměli zanedbávat, je dostatek pohybu. Mužům jsou také doporučovány cviky na prostatitidu, tzv. Kegelovy cviky. Ty byli vyvinuty již v roce 1948 americkým gynekologem Arnoldem Kegelem.

 

Pomoci mohou i některé doplňky stravy, které mají příznivý vliv na prostatu, ale i erekci, sexuální libido nebo plodnost u obou pohlaví. Povětšinou se jedná o směsi bylin s kotvičníkem zemním, zázvorem obecným či ženšenem pravým.

Karty