Ranní erekce

Erekce je nedílnou součástí mužova sexuálního života, co když se ale objevuje i ve chvílích, kdy to není až tolik žádoucí? Ranní erekce se může u mužů objevovat v každém věku a nejedná se jen o pubertální výbuch hormonů. Víte, co jí způsobuje a v jakých ohledech se vyplatí navštívit svého lékaře.

 

Mužské tělo je přeci jenom v mnohých ohledech předvídatelnější, něž je tomu u žen. To se ovšem netýká ranní erekce, která je již od nepaměti spojována s celou řadou mýtů a polopravd. Přitom právě erekce, kterou můžeme u mužů mnohdy vídat po ránu je pro obě pohlaví velkou záhadou. Je ranní erekce normální? A v jakých ohledech je dobré vyhledat lékařskou pomoc?

 

Už z názvu vyplývá, že se jedná o erekci, která se objevuje v ranních hodinách. Ovšem to není tak úplně pravda, k erekci dochází i v průběhu noci. Ranní se jí říká z důvodu, že jí jeden z partnerů obvykle zaregistruje až ráno, přitom může klidně přetrvávat od nočních hodin.

 

Co způsobuje ranní erekci?

Mezi nejčastější příčiny, které mají za následek ranní erekci, patří dostatečné uvolnění, stimulace penisu nebo vliv hormonů (testosteronu).

 

Po probuzení je hladina hormonu testosteronu největší z celého dne. Je vcelku pochopitelné, že na zvýšenou hladinu testosteronu musí tělo zareagovat. Možná i díky testosteronu jsou to právě muži, kteří se po ránu cítí plní energie a jejich sexuální libido je na vrcholu. Zatímco ženy se umí nejvíce uvolnit k sexuálním hrátkám večer, kdy naopak stoupá jejich libido.

 

Kdy je ten správný čas na návštěvu lékaře?

Správný čas přichází ve chvíli, kdy se muž trápí s nedostatečnou či špatně udržitelnou erekcí. Dále ve chvíli, kdy erekce způsobuje bolest, případně se ranní erekce běžně dostavovala a nyní tomu tak není. Pomoci mohou bylinné doplňky stravy s testosteronem nebo pravidelné cvičení a posilování pánevního dna.

Karty