Saw palmetto účinky

Zvětšená prostata

Typické příznaky tohoto stavu jsou zpomalení toku moči, dlouhé čekání na močení díky zúžené močové trubici, potřeba častějšího močení, noční vstávání k močení, naléhavost močení až po urgentní inkontinenci v důsledku tlaku na močový měchýř způsobený zvětšenou prostatou.

Léčebná terapie na zvětšenou prostatu využívá celé řady kategorií léčiv, které sice prokazují terapeutickou účinnost, mají ale celou řadu vedlejších účinků.

Přírodní extrakt

Zvláštní kategorii látek, které lze použít v léčebné terapii benigního postižení prostaty, představují fytoterapeutická činidla (přírodní extrakty). Velká část přírodních léků, které lze použít pro tyto terapeutické účely, je tvořena výtažky z rostliny zvané saw palmetto. 

V současné době je na trhu vysoký počet přípravků na bázi látek z této rostliny. Tyto přírodní produkty jsou často navrhovány jako alternativní terapie k tradičním léčivům. Slibující dobrou účinnost při ústupu symptomů a v zanedbatelné míře se vyskytují vedlejší účinky.

Rostlina se řadí do skupiny Arecaceae. Známá je také jako trpasličí palma, sabal serrulata nebo serenoa repens. Palma s vějířovitými listy plodí tmavé kulovité bobulky, ze kterých se extrakcí získávají prospěšné látky. 

Ověřeno léty používání u domorodých kmenů

Plody saw palmetto účinky prokazují už řadu let. Potenciál těchto užitečných plodů objevili už domorodci v Americe i Africe, když je používali jako součást stravy. Nejdůležitější jsou fytosteroly, které omezují produkci DHT, který vzniká z testosteronu. Právě DHT je zodpovědný za zvětšování prostaty. 

Další účinné látky v plodech saw palmetto jsou zastoupeny některými užitečnými mastnými kyselinami, které jsou potenciálně schopné snížit kontrakci hladkých svalů, aby podpořily tok moči a vyprazdňování močového měchýře. 

Užitečné molekuly obsažené v plodech (jako jsou flavonoidy a jiné antioxidační látky) mají výrazné protizánětlivé a protiedémové účinky a chrání organismus před vlivem volných radikálů.

Karty