Testosteron účinky

Účinky testosteronu jsou mnohonásobně větší a jsou spojeny s celou řadou orgánů a také s prevencí různých nemocí. Testosteron je hlavní příčinou sexuální touhy u mužů.  Ovlivňuje u nich také erekci, a to nejen při pohlavním styku, ale stojí i za ranní erekcí. Na druhou stranu jeho nedostatek může přispívat k erektilní dysfunkci.

Méně známé jsou účinky testosteronu na kardiovaskulární systém a nadměrnou konzumací anabolických steroidů, která hrozí u mužů zaměřených na pěstování enormní svalové hmoty, se zvyšuje riziko infarktu myokardu. Ale i nízká hladina tohoto hormonu má špatný vliv na kardiovaskulární systém a může ovlivnit vznik zdravotních problémů spojených se srdcem. V optimálním případě je hormon spojovaný s pozitivní součinností s HDL cholesterolem a ovlivňuje také hladinu LDV cholesterolu, který se ukládá v tepnách a vytváří plak, čímž stěžuje průtok krve.

Přítomný testosteron účinky oslabuje v závislosti na věku mužů. Proto s přibývajícím věkem dochází u mužů k problémům s erekcí, ale také k celé řadě fyzických i psychických vedlejší účinků jako je deprese, úzkost nebo problémy s koncentrací.

Obecně se mluví o andropauze, která je srovnatelná s hormonálními změnami u žen v období menopauzy.

Testosteron má také důležitou roli v metabolismu sacharidů. Nízká hladina hormonu je spojená s horší kontrolou glykemie. Tím může vzniknout větší pravděpodobnost vzniku tolik rozšířené nemoci jako je cukrovka 2. typu.

Tento hormon je také úzce spojený s ukládáním tuku v rizikových partiích. Proto mají muži v pokročilejším věku mnohem častěji tuk na břichu než třicátníci s mnohem příznivějšími hodnotami testosteronu. Vyšší hladina hormonu je také spojená s lepší pamětí.

Nezanedbatelné jsou účinky testosteronu na kvalitu kostí. Muži s nízkou hodnotou hormonu jsou náchylnější k osteoporóze. Jejich kosti jsou křehčí, což může způsobit častěji zlomeniny.

Karty