Účinky čaje s ženšenem

Ženšen peruánský roste ve vysokých nadmořských výškách v samém srdci jihoamerických And. Pro své léčiv účinky je znám již po staletí, kdy byl využíván ve starověkém léčitelství Inků. Jedná se o dvouletou bylinu, která dorůstá výšky přibližně 20-25 cm, má pouze několik lístků a zpravidla jedno květenství. Ve starověké medicíně je však znám pro své léčivé účinky primárně její kořen, který má přibližně 5 cm. Na první pohled rostlina ženšenu mírně připomíná řepu. Možní i díky podmínkách ve kterých roste, je tato rostlina obohacena o vitamíny a minerály, které bychom u jiných rostlin hledali jen stěží. Navíc roste v nadmořské výšce okolo 3000 m. n. m., kde roste jen velmi málo rostlin. Též ženšen můžeme někdy najít pod názvem maca peruánská, Královna And či peruánská Viagra. Právě nejvíce známá je díky svým příznivým účinkům na mužskou erekci.

 

U nás tuto rostlinu můžeme nejčastěji najít ve formě jemně namletého prášku či čaje. Účinky ženšenového čaje primárně ocení muži, neboť příznivě ovlivňuje kvalitu erekce, libido, sexuální apetit a plodnost u obou pohlaví. Krom toho má maca peruánská také příznivý vliv na zvětšenou prostatu, která představuje jeden z nejčastějších problémů u mužů v pokročilejším věku.

 

Krom významného vlivu na reprodukční zdraví, jsou prokázány i účinky čaje s ženšenem na zlepšení psychické výkonnosti či prodloužení života. Ženšen je zkrátka malý zázrak, který se vyplatí do svého jídelníčku zahrnout.

 

V Andách je možné objevit hned několik druhů ženšenu peruánského. Přičemž se liší primárně zbarvením a množstvím obsažených látek v nich. Mezi nejznámější odrůdy patří ženšen červený, černý a žlutý. Přičemž právě ten žlutý je nejrozšířenější. Doporučené dávkování je 2-4 g 2x denně, přičemž je lepší začínat s menšími dávkami, které je možné postupně navyšovat.

Karty