Účinky ženšenu pravého

Ženšen pravý je díky svým léčivým účinkům znám již po celá staletí. Jedná se o bylinu, která dala vzniknout řadě tradičním léčitelstvím a dnes se o ní pomalu dozvídají i moderní civilizace. Pro ty byla ještě donedávna velkou neznámou. Tato zázračná bylina je také velmi často nazývána Všehoj ženšenový a tento název si nezískala jen tak pro nic za nic. Účinky ženšenu pravého na lidský organismus jsou všestranné, tak se pojďme společně podívat alespoň na některé z nich.

 

Ženšen pravý pochází z Asie, kde byly jeho účinky objeveny již více než před 1000 lety. Základy čínské tradiční medicíny jsou postaveny na této zázračné bylince. Navíc některé dochované prameny hovoří o faktu, že v dávných dobách byl ženšen pravý dokonce ceněn více než samotné zlato.

 

Jak už bylo výše napsáno, ženšen pravý pochází z oblasti Asie. Ještě konkrétněji pak z Číny, Koreje nebo Japonska, kde je často využíván pro své léčivé účinky i nyní. Ženšen však najdeme i na jiných kontinentech, právě ten asijský je však považován za nejcennější, neboť obsahuje nejvíce pro tělo prospěšných látek. Jelikož Asie představuje jeho domovinu, právě zde mu jsou tak vytvořeny ty nejlepší podmínky pro růst. Ženšen pravý je nenápadná rostlina, která dorůstá výšky kolem 20 cm. V nadzemní části můžeme obdivovat zpravidla jeden červený plod a několik lístků. Zázračná část ženšenu je ovšem skryta před zraky hluboko pod povrchem. Je to právě kořenová část, pro kterou je ženšen natolik známou bylinou. Bílý podlouhlý kořen svým vzhledem trochu připomíná zázvor.

 

Široké spektrum účinků na lidský organismu je skutečně pozoruhodné. Ženšen má příznivý vliv na psychiku, koncentraci, koordinaci nebo stres. Také do značné míry ovlivňuje fyzický výkon, proto je mnohdy doporučován vrcholovým sportovcům. Muži ho ocení pří poruše erekce či k zvýšení sexuálního výkonu nebo libida.

Karty