Čaj s ženšenem

Ženšen peruánský je bylina, která roste v jihoamerických Andách ve výšce přibližně 3000 m. n. m. Tamní obyvatelé jí však neřeknou jinak než královna And nebo Andská viagra. Je známá po celá staletí a stala se základem starověké incké medicíny. Nejčastěji je spojována s léčbou erekce, plodnosti či libida. Svou rostlinou stavbou připomíná řepu, dorůstá výšky přibližně 20 cm, přičemž nejznámější je díky své kořenové části. Ta dorůstá velikosti kolem 5 cm, ale právě v ní se ukrývají veškeré léčivé látky, pro které je natolik známá.

 

I když je ženšen peruánský známí již po celá staletí, moderní civilizace její léčivé účinky objevují až nyní. Není se čemu divit, jedná se o rostlinu, která se dlouhé roky schovávala ve vysokých nadmořských výškách And. Možná i díky tak krutým podmínkám, ve kterých žije, překypuje tolika pro tělo účinných látek. V jihoamerických Andách můžeme najít hned několik druhů této zázračné rostliny, které se povětšinou liší barvou. Mezi ty nejznámější patří ženšen červený, černý a žlutý. Látky v nich obsažené jsou stejné, liší se ovšem měrou. Nejvíce využívaný je pak právě ženšen žlutý, který je navíc nejvíce rozšířený. U nás ho najdeme ve formě jemně namletého prášku, lisovaných tablet nebo právě ženšenového čaje. Čaj s ženšenem je prospěšný na správnou funkci erekce, prostaty, zvyšuje libido a u obou pohlaví má příznivý vliv na plodnost.

 

Správné dávkování pro co nejlepší účinek

Maximální možné účinnosti je možné dosáhnout, pokud si denně dopřejete 2-4 g tohoto prášku 2x denně. Jako i u jiných doplňků stravy se doporučuje začít s menšími dávkami, které je možné postupně navyšovat dle potřeby. U ženšenového čaje se též nedoporučuje překračovat doporučenou denní dávku. První účinky by se měly dostavit přibližně za 4-6 týdnů užívání. Chuť ženšenu je doprovázena jemnou hořkostí, která nemusí zpočátku vyhovovat každému.

Karty