Co škodí prostatě?

Muži a zvětšená prostata, věčné téma, které je však až příliš často tabuizováno. Muži o tomto problému neradi hovoří a problém bagatelizují, i když jeho neléčení může vést k závažnějším zdravotním komplikacím. Přitom je možné zvětšené prostatě předcházet a vyvarovat se věcem, které jí škodí. A co škodí prostatě? Třeba nadměrné sezení nebo nedostatek pohybu.

 

Nedostatek pohybu může mít za následek vyšší hladinu proteinů v krvi, která je někdy spojována se strašákem v podobě rakoviny prostaty. Prostata je žláza, jejíchž správné fungování do značné míry souvisí s mužskou potencí. Pokud v mužském těle funguje v tomto ohledu vše jak má, většina mužů nemá potřebu se svou prostatou zabývat. Přitom právě prevence vzniku zvětšené prostaty je v tomto ohledu klíčová. Dostatek fyzické aktivity či bylinné doplňky stravy mohou do značné míry ovlivnit její správné fungování. S přibývajícím věkem, ale problém se zvětšenou prostatou trápí každého druhého muže. Prvními příznaky je častá potřeba na záchod a pálení či mírný tlak při močení. Zvětšená prostat není bolestivá, mnohdy však může dát vzniknout nepříjemným situacím. I když se zvětšená prostata primárně objevuje u mužů staršího věku, není to pravidlem.

 

Proč se o zvětšené prostatě nemluví?

O prostatě se mnohdy doslýcháme jen v televize za pomocí reklam, které doporučují jejich produkt právě při prvních obtížích. Mnoho mužů tak mylně nabývá dojmu, že zvětšená prostata je něco, o čem se nesluší hovořit. Opak je ale pravdou, zvláště v případě, kdy vás omezuje v pracovním i osobním životě. Není na čase tento postoj přehodnotit a v případě přetrvávajících obtížích navštívit urologa. Ten může stanovit diagnózu a předepsat vhodnou medikaci, která přinese úlevu. Možná by vás překvapilo, jak závažné zdravotní komplikace může neléčená prostata způsobit.

 

Karty