Léčba prostaty

Ne každý muž si je ochotný přiznat, že právě jeho sužují palčivé potíže se zvětšenou prostatou. Přitom právě léčba prostaty není u mužů v pokročilejším věku nic neobvyklého. S přibývajícím věkem se prostata u mužů pomalu zvětšuje a doléhá na močovou trubici. Vytváří se překážka, která brání v plynulém průtoku moči. Prvotními projevy může být častá potřeba močení či pocit pálení a tupé bolesti při vyprazdňování. Mnoho mužů ovšem tento problém bagatelizuje a léčbu prostatitidy odkládá, jak jen to jde. Muži by si ovšem měli uvědomit, že žijeme v 21. století a není tak zapotřebí příznaky přehlížet či je vnímat jako doprovázející součást přicházejícího stáří. Léčba zánětu prostaty je jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. Je však zapotřebí navštívit specialistu a začít se aktivně léčit. Včasným řešením je možné se vyhnout eskalaci problému, který může vést až k chirurgickému zákroku.

 

Co to vlastě je prostata?

Prostata je předstojná žláza, která se u mužů vyvíjí ještě před narozením a plné velikosti dosahuje přibližně kolem 20. roku života, kdy váží přibližně 20 g. Tento orgán velikostí a tvarem připomínající vlašský ořech však s postupem času začíná nabývat na hmotnosti. V některých případech se prostata u mužů zvětšila až 15x. Muži mají velmi často mylně spojované zvětšování prostaty s rakovinou. Ovšem tento jev nebyl nikdy plnohodnotně prokázán. Přesto je dobré prvotní příznaky nepodcenit a odkládat vyšetření a léčbu. Už z toho důvodu, že potíže doprovázené zvětšenou prostatou mohou muže do značné míry omezit v osobním i profesním životě.

 

Zvětšené prostatě je ale možné do značné míry předcházet za pomoci bylinných doplňků stravy s macou peruánskou či kotvičníkem zemním. Též je možné jako prevenci zapojit tzv. Kegelovy cviky, které byly vyvinuty již v roce 1948 a používají se do dnes.

Karty