MACA a její nežádoucí a vedlejší účinky na organismus

Maca peruánská je jednou ze superpotravin dnešní doby. Ovšem není to žádná novinka. Už staří Indové věděli, jaké má Maca blahodárné účinky. Tato bylina roste ve vysokých jihoamerických horách, kde jsou podmínky na jeho růst ideální, ale i velmi náročné.

Rozlišujeme několik druhů Macy. Červená, černá a žlutá. Hlavní využívanou částí je je samotný kořen. Maca obsahuje řadu účinných složek pro náš organismus, vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které tělo nedokáže tvořit samo a musí je získávat z bohaté a pestré stravy. Dalšími látky jsou vitamíny B1, B2, B6, C a E. Některé stopové prvky jako jsou zinek, jód, hořčík, železo, vápník a draslík. To není zcela vše. Maca je bohatá na další významné složky, jako jsou vláknina, třísloviny, saponiny a steroly.

 

Maca je využívána jako doplněk v oblasti plodnosti, sexuality a řešení problémů s hormonální nerovností. Dále v udržení fyzické a duševní pohody.

 

Má Maca peruánská nějaké nežádoucí a vedlejší účinky na náš organismus?

Vždy chceme vědět ty příznivé, ale i nepříznivé vlastnosti. Aby nedošlo při užívání k nechtěným potížím. Maca je organismem snášena velmi dobře a její toxicita pro naše tělo je minimální. Žádné nežádoucí účinky nebyly dosud hlášeny.

 

S vedlejšími účinky už je to trochu jiné. Záleží na kvalitě produktu a dalších obsahových látek, které jsou přítomny v doplňcích stravy.

  • Někteří lidé mohou být na Macu alergičtí a mohou u nich nastat nepříjemné vyrážky, a svědění. Při významnějších projevech vyhledejte odbornou pomoc.
  • Dále mohou nastat díky bohatému obsahu vlákniny nepříjemné trávicí problémy v podobě průjmu a nadýmání

 

Macu by neměli užívat lidé s poruchou krevního srážení. Ti co ředí krev nebo berou léky na ředění krve. Maca může snižovat účinky léků. Stejně tak není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Vyhnout by se jí měli i lidé s poruchou štítné žlázy a krevního tlaku.

Karty