Palmetto

Saw palmetto se nejčastěji používá ke zmírnění symptomů zvětšené prostaty, nazývané benigní hypertrofie prostaty. Ze zkušeností spotřebitelů vyplývá, že užíváním prostředků s obsahem palmetta a změnou stravovacích návyků a životního stylu, se jejich problémy výrazným způsobem zmírnily. Saw palmetto se také používá k prevenci komplikací po operaci prostaty a k léčbě dalších stavů prostaty. Tento doplněk je také doporučován při úbytku vlasů (plešatosti) u mužů a při sexuální dysfunkci. Neexistují ale žádné uznané studie, které by účinek palmeta podpořily.

Jak tento přírodní doplněk funguje

Saw palmetto nezmenšuje celkovou velikost prostaty, ale zmenšuje vnitřní výstelku, která vyvíjí tlak na močovou trubici, které odvádí moč z močového měchýře. Saw palmetto také může zabránit tomu, aby byl testosteron přeměněn na jinou formu nazývanou dihydrotestosteron (DHT). Předpokládá se, že některé typy vypadávání vlasů jsou způsobeny zvýšenou citlivostí vlasových kořínků právě na DHT. Snížením hladiny DHT tak lze tento problém zmírnit nebo zpomalit.

Použití a účinnost 

Používáním potravinového doplňku s obsahem palmeta lze v některých případech zkrátit dobu rekonvalescence po operaci prostaty. K účinkům, které mají odstranit bolestivé močení při zvětšené prostatě nebo odstranit nutkavou potřebu často močit je věda opatrná a nic takového neslibuje. Ale plody palmy lidé zařadili do svého jídelníčku už v daleké historii a v lidovém léčitelství je tento přípravek velice ceněný.

Rozhodně tedy nelze spoléhat na slibované zázraky, kdy už po pěti dnech zmizí veškeré nepříjemné příznaky, které souvisí se zvětšením prostaty. Ale při pravidelném používání lze předpokládat zlepšení obtíží, pokud dojde i k důležité změně životosprávy.

Nejčastěji se extrakt z rostliny podává ve formě tablet nebo kapslí. Často je také doplněný jinými prospěšnými látkami, jako je například zinek, výtažek z lékořice nebo z kopřivy. Doplněk není určený pro děti a těhotné ženy.

Karty