Saw palmetto

Saw palmetto je u nás poměrně neznámá rostlina, která svým vzhledem listů připomíná menší vzrostlou palmu. V jihovýchodní části Spojených států je však známá po celá staletí převážně k léčbě močového a pohlavního ústrojí u mužů. Blahodárné účinky saw palmetta na prostatu či erekci znali již domorodí indiáni. V poslední letech ovšem tato nenápadná rostlina s vějířovitými listy slaví opětovný návrat, neboť se z jejich plodů získává blahodárný extrakt, který má řadu příznivých účinků na lidský organismus. Saw palmetto extrakt je bohatý na některé prospěšné látky, které vlivem uspěchaného životního stylu nejenom mužům mnohdy v organismu chybí. U nás je nejčastěji k vidění extrakt z této rostliny ve formě tablet. Saw palmetto extrakt 320, saw palmetto extrakt 1000 a saw palmetto extrakt 2500 jsou volně dostupné doplňky stravy, které je možné objevit na pultech lékáren či na internetu.

 

Seronea plazivá je nízká plazivá palma, které má svou domovinu na jihovýchodním pobřeží Spojených států amerických. Ovšem je možné jí najít i v některých přímořských oblastech, kde je pěstována jako okrasná rostlina. Vzhledem svých listů je velmi podobná palmě, ovšem dorůstá do maximální délky kolem 3 metrů. Její květenství je bílé a následně se mění na fialově zbarvené květy, které jsou zásobárnou vitamínů. Semena z těchto plodů tamní obyvatelé kdysi používali na přípravu mouky.

 

Možná vás nepřekvapí, že diskuzí o saw palmettu na internetu nenaleznete mnoho. Pro mnoho lidí totiž představuje velkou neznámou. Je však možné dohledat některé recenze o saw palmettu nejčastěji od mužů, které trápí problémy s prostatou či špatně udržitelnou erekcí.

 

Extrakt z plodů saw palmetta ovšem nemá příznivý vliv pouze u mužů, uplatnění se najde i u žen. Ty jistě potěší jeho příznivý vliv na kvalitu vlasů či nehtů a plodnost.

Karty