Účinky argininu

Syntézu bílkovin tělo využívá ke zvýšení svalové hmoty a k obnově poškozených tkání. 

Co je arginin

Arginin je nezbytný pro rostoucí děti a má vysokou snášenlivost, proto je považován za bezpečný doplněk stravy a jeho konzumace je široce využívána ve sportu i mimo něj.

Kromě účasti na syntéze proteinů podporuje produkci oxidu dusnatého, který podporuje lepší cirkulaci. Zdravý organismus za normálních podmínek přirozeně produkuje arginin, ale vyšší dávky je možné vyrobit prostřednictvím specifické stravy. Jde o konzumaci potravin jako je červené maso, ryby, mléčné výrobky, vejce (vše bohaté na bílkoviny), které jsou důležitým zdrojem argininu.

Může se však stát, že osoba trpí nedostatkem argininu v důsledku nedostatečné přirozené produkce. Náprava v tomto případě spočívá v užívání doplňků s argininem, které by měly být používány vždy s patřičnou opatrností.

Arginin je v určitých dávkách považován za bezpečný, ale vždy je nejlepší jeho konzumaci mírnit, protože jeho přebytek může z dlouhodobého hlediska mít nežádoucí vedlejší účinky. Proto je důležité vědět, jak arginin dávkovat a jak se případně snáší s léky. Vhodná je tedy konzultace s lékařem nebo lékárníkem.

Jak arginin funguje

Arginin je aminokyselina, kterou tělo používá k produkci močoviny, která je poté vylučována močením. Úlohou argininu je pomáhat regulovat produkci močoviny a vyrovnávat chemické reakce.

Dalším důležitým úkolem argininu je pomoci tělu produkovat kreatin, který je užitečný pro růst svalů a získávání síly.  Z tohoto důvodu jsou doplňky kreatinu a argininu v kulturistickém průmyslu velmi populární.

Arginin lze také podávat jako lék a v tomto případě podporuje průchod většího množství krve. Výsledkem je snížení krevního tlaku.

Arginin má řadu výhod od zdraví kardiovaskulárního systému po nárůst svalové hmoty, od pomoci v léčbě vážných zranění až po zvýšení mužské plodnosti. S konzumací argininu je spojeno také mnoho dalších výhod, i když ne všechny dosud získaly potřebná vědecká potvrzení.

Všeobecně se uvádí tyto účinky argininu:

- snížení krevního tlaku

- podpora léčby srdečních problémů

- podpora léčby erektilní dysfunkce

- kontrola hladiny cukru v krvi u lidí s diabetem

Další účinky argininu se uvádí ve spojitosti se sportem. Jde o antioxidační vlastnosti a o schopnost přispívat ke zlepšení výkonu při velmi intenzivních trénincích.

Karty