Účinky ženšenu

Ženšen je malá nenápadná rostlina, která si však získala uznání po celém světě. Ženšen peruánský můžete též znát pod názvem maca peruánská, peruánská Viagra nebo Královna And. Jedná se o bylinu, která dala za vznik tradičnímu inckému léčitelství a její účinky na organismus jsou známé již po celá staletí.

 

Ženšen peruánský se nachází v jihoamerických Andách, kde roste ve vysokých nadmořských výškách kolem 3000 m. n. m. Tyto drsné klimatické podmínky nejspíše do značné míry zapříčinily, že je rostlina tolik bohatá na některé pro tělo prospěšné látky. Ženšen dorůstá výšky asi 20cm, přitom její povědomí zapříčinila spíše její kořenová část, která je užívána v léčitelství již odpradávna. Ta dorůstá délky přibližně 8 cm a podobou tak trochu připomíná řepu.

 

Účinky ženšenu jsou velmi různorodé, nejvíce se proslavil však svým příznivým vlivem na mužskou erekci, libido či plodnost u obou pohlaví. Účinky na zdraví ženšenu jsou však spojovány i s vlivem na psychickou pohodu, kdy napomáhá odbourávat nahromaděný stres, úzkost a pomáhá v boji proti nespavosti. Jsou prokázány i účinky ženšenu na pleť, kdy bojuje proti nadměrné tvorbě melaninu a v případě hyperpigmentace. Účinky ženšenu v boji proti pigmentovým skvrnám je možné pozorovat již za několik týdnů pravidelného užívání.

 

V Andách obvykle nenajdeme pouze jeden druh této rostliny, ale hned několik. Ty se povětšinou liší zabarvením a obsaženým množstvím konkrétních látek. Přičemž složení je povětšinou stejné u všech. Mezi nejvzácnější patří červený peruánský ženšen, jenž je znám pro své účinky na mužské libido, erekci či prostatu. Příliš vás ale neocení jeho nahořklá chuť. Červený ženšen je též považována za přírodní antidepresivum.

 

Žlutý ženšen pomáhá zmírňovat projevy menopauzy a v Peru patří mezi nejoblíbenější odrůdu vůbec. Její krémová jemně nasládlá chuť si vás okamžitě získá.

Karty