Ženšen pravý

Ženšen pravý, též známý pod názvem Všehoj ženšenový patří mezi byliny, které jsou využívané již po staletí pro své léčebné účinky. První dochované zmínky o pravém korejském ženšenu pochází jak jinak než z Asie, kde byl objeven před více než tisíci lety. Je základem tradiční čínské medicíny a o jeho vzácnosti vypovídá i fakt, že v dávným dobách byl dokonce ceněn více než samotné zlato.

 

Kde můžeme ženšen pravý naleznout?

Jak už bylo výše napsáno, ženšen pravý má svou domovinu v Asie, ještě konkrétněji v Japonku, Číně a v Korei. Právě korejský ženšen by měl obsahovat největší množství pro tělo prospěšných látek, což bylo prokázáno i řadou nezávislých studií. Krom ženšenu pravého, můžeme obdivovat i ženšen peruánský neboli macu. Roste vysoko v jihoamerických Andách a i tato rostlina se může pyšnit léčivými účinky.

 

Ženšen pravý, který se nachází v Asii, je však považován za nejkvalitnější již z toho důvodu, že roste v přirozeném prostředí. Jedná se o rostlinu malého vzrůstu, která má jen pár nadzemních lístků a zpravidla jeden červený plod. Ženšen je však znám pro svou podzemní část, která má přímo zázračné účinky. Měří kolem 20 cm a svým vzhledem je velmi podobný zázvoru.

 

Účinky korejského ženšenu na lidský organismus

Ženšen pravý má rozmanité spektrum využití, pojďme si proto alespoň připomenout ty nejdůležitější. Jeho pravidelná konzumace přispívá k duševní rovnováze, odbourává stres a pomáhá k lepší koncentraci. Využívají ho ve větší míře sportovci, neboť zlepšuje fyzický výkon a dodává energii. Pomáhá při únavě, psychickém i fyzickém vyčerpání a podporuje činnost mozku a funkci učení.

 

Má pozitivní vliv na erekci u mužů, zvyšuje libido a plodnost. A v neposlední řadě účinně zvyšuje obranyschopnost organismu. Ještě stále přemýšlíte, zda tuto magickou bylinu zařadit do svého jídelníčku?

Karty