Ženšenové kapky

Ženšen peruánský jinak přezdívaný maca je rostlina, která roste v jihoamerických Andách. Jedná se o dvouletou bylinu, která našla své útočiště ve vysokých nadmořských výškách v rozmezí 3000 – 4000 m. n. m. Jedná se o raritu, neboť v krutých podmínkách, které panují v tak vysoké výšce, už bychom jiné rostliny hledali jen zřídka. I možná z tohoto důvodu, je ženšen peruánský považován za jednu z nejléčivějších bylin vůbec. Jeho léčivé účinky jsou známé již po celá staletí, kdy se stal základním stavebním pilířem tradičního inckého lékařství. Rostlina zpravidla dorůstá výšky kolem 20 cm, přičemž nejznámější je její podzemní kořenová část, která dorůstá délky kolem 5 cm. Bílý kořen obsahuje řadu pro tělo prospěšných látek a je účinný na mnoho zdravotních neduh.

 

Pro mnohé je ženšen peruánský spojen s pozitivními účinky na mužskou potenci, erekci či zvětšenou prostatu. Ne nadarmo se červenému ženšenu přezdívá „peruánská viagra“. Krom toho však působí i na psychické potíže či nespavost a nedostatek energie. U žen má jeho pravidelná konzumace zase příznivý vliv na sexuální libido či plodnost. V Andách můžeme naleznout hned několik druhů ženšenu, přičemž se liší primárně zabarvením a množstvím účinných látek. Mezi nejznámější odrůdy patří ženšen červený, černý a žlutý. Přičemž právě žlutý ženšen patří mezi nejznámější a nejvíce rozšířený.

 

Tamní obyvatelé And používají kořen ženšenu již odpradávna jako zdroj obživy či k léčení nejrůznějších onemocnění spojené s plodností či erektilní dysfunkcí. Rozhodně do svého jídelníčku nezařadíte ženšen pro jeho lahodnou chuť, pro jeho benefity ale ano. U nás je možné ho naleznout ve formě jemně namletého prášku, čaje nebo třeba ženšenových kapek. Kapky s ženšenem jsou však poměrně účinné a proto se nedoporučuje překračovat doporučenou denní dávku. Bylinná tinktura se konzumuje 3x denně po 1-2 ml.

Karty