Indický ženšen

Indický ženšen je nenáročná subtropická až tropická rostlina, která dorůstá nejvyšší možné výšky kolem 200 cm. Nejčastěji ji můžeme objevit na kamenných či vyprahlých půdách, které se nacházejí v savanách. Její výskyt je poměrně rozsáhlý, neboť její domovinou jsou tropy Evropy, Asie a Afriky. Je tedy téměř nemožné určit, který kontinent je její domovinou. Položila základy tradičnímu indickému lékařství v Ajurvédě. Withanie snodárná též známá jako ashwagandha patří mezi jednu z nejstarších a nejrozšířenějších rostlin na světě vůbec.

 

Ženšen má příznivé účinky na srdce a cévní systém, pomáhá pří únavě a psychické vypětí a je doslova zázrakem v léčbě poruchy erekce či zvětšené prostaty. Indický ženšen je znám již celá staletí, přitom moderní medína ho objevuje již nyní. Tamní obyvatelé ho používají jako zdroj obživy i jako prostředek k léčbě nejrůznějších neduh. Spíše než jeho nadzemní část, uvítáte tu kořenovou. Neboť právě ta oplývá pro tělo významným podílem významných a léčivých látek. Má bílou barvu a dorůstá délky kolem 8 cm. Má výraznou štiplavou chuť, který je pro indický ženšen tolik typická. U nás najdeme tuto léčivku ve formě jemně namletého prášku, který se nejčastěji konzumuje v mléce. Dále ve formě tinktury, kapek či čaje.

 

Kořen indického ženšenu

Jak už bylo výše napsáno, právě podzemní kořenová část obsahuje největší množství pro tělo potřebných látek. Ten se povětšinou rozemele na prášek, který se konzumuje s mlékem. Ruku na srdce prášek z kořene ajurvédské byliny si rozhodně nezamilujete pro jeho nezaměnitelnou chuť. Vyhledávaným konzumentem indického ženšene se stanete ve chvíli, kdy zjistíte všechny jeho benefity pro naše zdraví. Jen málokterý muž totiž nezbystří, pokud uslyší o bylině, která dopomáhá k uspokojivějšímu sexuálnímu životu nebo prevence zvětšené prostaty.

Karty