Extrakt ze ženšenu

Řeřicha peruánská, též ženšen peruánský, ale také maca…všechny tyto názvy patří jedné jediné rostlině, která se stala základem starověké incké medicíny. U nás se ve volné přírodě nevyskytuje, její domovinou je pohoří And, kde roste v nadmořských výškách kolem 3000 m. n. m. Možná i právě díky krutým podmínkám, které zde panují, je bohatá na řadu vitamínů a minerálů prospěšných pro lidské zdraví. U nás jí můžete najít nejčastěji ve formě jemně namletého prášku, čaje či ženšenového extraktu.

 

Řeřicha je malá nenápadná rostlina, která dorůstá výšky kolem 20 cm, přičemž je primárně pěstována pro svou kořenovou část. Tato bylina původem z peru má škrobovitou hlízu, která se do značné míry podobá ředkvi. Extrakt ze ženšenu dokáže účinně léčit choroby reprodukce, podporovat libido nebo kvalitu erekce. Zároveň má ale příznivý vliv i na psychiku, zlepšuje spánek či uvolňuje mysl. Samotný kořen je typický svou ostrou chutí, v Peru ho místní obyvatelé používají k přípravě pokrmů či jako součást některých léčebných procedur.

 

Maca peruánská představuje velmi silné afrodiziakum, má příznivý vliv na funkci štítné žlázy a podporuje plodnost u obou pohlaví. V jihoamerických Andách najdeme hned několik druhů této zázračné bylinky. Pojďme si představit alespoň ty nejznámější, které se liší barvou a množstvím obsažených látek v nich.

 

  • Červená maca – jinak také zvaná „peruánská viagra“. Jedná se o rostlinu, která má příznivý vliv na plodnost, kvalitu erekce, libido či zvětšenou prostatu. Chuť červené macy je velmi příjemná, jemná a nasládlá.
  • Černá maca – tento druh je ideální pro podporu učení a zlepšení paměti. Černá maca má typickou chuť po kakaových bobem i s nahořklým aroma.
  • Žlutá maca – tento druh řeřichy patří mezi nejrozšířenější. Je známá pro své uklidňující účinky, či hormonální rovnováhu.

 

Karty