Jinan dvojlaločný

Existují důkazy o existenci jinanu dvoulaločného už před 200 miliony lety, přičemž nálezy dokazují jeho existenci před dobou ledovou. Jedna z teorií pojednává o nejstarším výskytu jinanu dvojlaločného v Číny, v horské oblasti Zhejiang. A v Číně rostlina patrně zůstala až do roku 1690, kdy ji botanik Engelbert Kaempfer představil Evropě.

K čemu se používá

Tradičně v čínské medicíně byl jinan dvoulaločný používán k terapeutickým účelům pro různé nemoci, od problémů souvisejících se stárnutím až po astma, bronchitidu, problémy s ledvinami a močovým měchýřem. V současné době se indikace týkají především zmírnění problémů s pamětí a koncentrací a problémů se zhoršujícím se zrakem v důsledku stáří.  Je také prostředkem ke zlepšení cirkulace krevního oběhu.

Překvapivě tento strom najdete růst i u nás a můžete na něj narazit i v pražské Stromovce. Jde o opadavý strom, jehož kmen se dorůstá až 25 metrů. Kmen je nejprve hladký, nevýrazné šedohnědé barvy a teprve po čtvrt století vytváří odlupující se kůru. Mladé větve jsou hladké a s přibývajícím věkem na nich rostou výhony. Listy jsou zelené, vějířovité a hladké. Na podzim se zbarvují do zlatožluté barvy. Květy se objevují spolu s rašícími listy zjara a mají zelenožlutou barvu. Nejsou nijak nápadné. Drobné plody jinanu dvoulaločného jsou zelené barvy, někdy vypadají jako ojíněné. Když dozrají mají žlutou barvu. Zralý plod jinanu dvoulaločného se skládá z dužnatého páchnoucího oplodí, uvnitř kterého je hnědý oříšek.

Rostlina se běžně vyskytuje na trhu ve formě sušených listů pro přípravu čaje. Blahodárný jinan dvoulaločný čaj se všeobecně považuje za nápoj pro duševní rovnováhu a zlepšení činnosti mozku. Je také silným antioxidantem, podporuje periferní vidění a mikrocirkulaci krevního systému.

Obecně je doporučené pro přípravu čaje 9-10 g sušených listů denně. K dostání jsou i tekuté extrakty nebo tobolky pro jednoduché užívání. Čaj z jinanu však zůstává nejoblíbenější variantou a je i chutný a má příjemnou vůni. Doporučuje se pravidelné užívání alespoň 12 týdnů, aby jeho účinky byly znatelné. Koupit se dá i v BIO kvalitě.

Karty