Jinan dvoulaločný prodej

Účinky jinanu dvoulaločného nebyly zatím vědecky doloženy a je tedy na každém, aby zvážil jeho využití.

Stopy jinanu sahají daleko do historie naší planety a prehistorické rostliny podobné dnešnímu jinanu dvoulaločnému vedou až do prvohor (až 300 milionů let v minulosti). V období zvaném Jura (asi před 200 miliony lety) se potom tento strom hojně rozšířil po celé Severní polokouli. Stalo se ale něco, co způsobilo, že strom postupně až do dnešních dnů téměř vymizel. Jediné místo, kde se dochoval byla jedna malá oblast v Číně. A právě odtud se v dnešních časech opět rozšířil do celého světa. Daří se mu i u nás a najdete ho třeba v městských parcích. Může se dorůst impozantní výšky až nad 30 metrů. Nejstarší exemplář tohoto stromu je známý v Číně a má téměř 5 tisíc let. Strom má řapíkaté listy se dvěma laloky, které se hojně využívají v tradičním lidovém léčitelství. Strom má samčí jehnědové šištice a samičí vajíčka. Z vajíčka vznikne semeno, které se obalí dužnatým obalem. Vzniklý plod je silně zapáchající, což bude nejspíš důvod, proč tento strom nepotkáváme v rodinných zahradách. Stromy si ale na své první plody musí počkat 35 let.

Mohutný prodej jinanu dvoulaločného (hlavně listy) se ročně odhaduje na množství v hodnotě přes 100 milionů dolarů.

V čínské medicíně se už tradičně používá na zmírnění příznaků astmatu, na dráždivý kašel a také na problémy se zažíváním. Traduje se, že je výborným prostředkem, který rozšiřuje cévy, a proto se používá při špatném prokrvení nohou a je také součástí produktů, které pomáhají mužům s lepším prokrvením penisu.

Dlouhověkost lidí v Číně je připisována mimo jiné i účinkům této rostliny, která má také zlepšovat paměť a sluch a zpomalovat příznaky stárnutí.

Listy se ze stromu sbírají na přelomu jara a léta, kdy mají nejlepší obsah prospěšných látek. Preventivně se doporučuje jako prostředek proti mozkovým příhodám a infarktu myokardu. V prodeji ho najdete také pod označením GINGO BILOBA, což je název, který mu dal švédský botanik Linnaeus, podle tvaru listů.

Na trhu je v prodeji jinan dvoulaločný také ve směsi se zeleným čajem a oblíbený je i extrakt z mladých pupenů, který má vyšší koncentraci prospěšných látek. Podle tibetské receptury se vyrábí na ošetření pokožky balzám, který má ve svém složení také jinan.

Karty