Maca černá

Tolik oblíbený kofein nebo quaranu pomalu ale jistě zastiňují tzv. adaptogeny. Mezi nejvýznamnější představitele patří kořen maca. Tato malá nenáročná bylina roste vysoko v jihoamerických Andách, v oblasti kolem 3000 – 4000 m. n. m. Její účinky na lidské zdraví jsou přitom známé již po celá staletí, kdy jí používali už staří Inkové ke zvýšení libida či zlepšení erekce. 

 

Jedním z nejvýznamnějších zástupců adaptogenů je i ženšen peruánský, který je znám spíše pod svým názvem maca. V dobových léčitelstvích jsou účinky macy známy již po celá staletí, v moderních civilizacích se však tento kořen začal objevovat poměrně nedávno. Možná i díky vysoké nadmořské výšce, ve které roste, představuje zásobárnu celé řady vitamínů, minerálu a dalších pro tělo prospěšných látek.

 

Macu můžeme v horách najít hned v několika odrůdách. Mezi nejznámější patří maca černá, červená a žlutá. Přičemž žlutá je ze všech tří nejvíce používaná. Neliší se léčivými účinky, nýbrž měrou obsažených látek v nich.

 

Jedná se brukvovitou zeleninu, pro kterou je tolik typické právě pohoří And. Dorůstá výšky přibližně 15 cm, přičemž nejvíce pro tělo potřebných látek má kořenová část, která dorůstá délky přibližně 5 cm. Nejčastěji je využívána ve formě prášku, kdy se kořen nechá usušit a následně se rozemele. Prášek se zamíchá ve vodě nebo se z něj lisují tablety. Není však nic neobvyklého, když narazíte na celý kořen či přírodní produkty právě s přídavkem ženšenu peruánského. 

 

Ženšen je v moderním světě považován za tzv. superpotravinu, toto označení mu přitom právem náleží. Jedná se o cizokrajnou plodinu, která jako jedna z mála má skutečný smysl a je dobré jí zahrnout do svého jídelníčku v jakékoliv preferované formě. Ať už na hormonální výkyvy, zvýšení libida, plodnost nebo erekci je každý přírodní pomocník vřele vítán. Ne nadarmo je základním stavebním pilířem starodávného léčitelství Inků.

 

Karty