Maca

Maca peruánská též zvaná jako peruánský ženšen, královna And či peruánská viagra získává na oblibě již po celá staletí, kdy se stala hlavní složkou místního léčitelství. Malá, přesto tolik významná rostlina, která je u nás nejčastěji k dostání v prášku. Bio maca prášek představuje snadnou formou, jak do těla dostat spoustu vitamínů, minerálů, zvýšit libido či potenci. Je považována za jednu z nejstarších bylin, kterou používali již středověcí Inkové pro její blahodárné účinky na lidské zdraví. A co je maca? Maca je malá bylina vzdáleně připomínající řepu, která dorůstá do výšky asi 15 cm, přičemž největší užitek je z její kořenové části, která je přibližně 5 cm dlouhá.

 

Bylina maca roste v jihoamerických Andách ve výšce kolem 3000 m. n. m, kde je rostlina dlouhodobě vystavena nepříznivým podmínkám. V tak vysoké nadmořské výšce roste jen velmi málo rostlin, dalo by se říci, že v tomto ohledu je maca jedinečná. Možná právě drsné podmínky zapříčinily její vysoký podíl zdraví prospěšných látek, které bychom v jiných rostlinách hledali je stěží. I z tohoto důvodu je dobré se poohlížet po bio mace, která si zachová pro tělo nejvíce potřebných látek.

 

V peruánských Andách však najdeme hned několik odrůd této vzácné byliny, které je mezi sebou možné odlišit pomocí zbarvení.

 

  • Černá maca
  • Červená maca
  • Žlutá maca (nejrozšířenější druh)

 

Účinky jednotlivých druhů mac se mezi sebou nijak zdánlivě neliší. Odlišují se pouze množstvím jednotlivých látek, které obsahují.

 

Blue maca je doplněk stravy, který je vhodný ke zlepšení erekce, libida či sexuálního apetitu. Je také dobrý pro podporu psychické pohody a zvyšuje energii. Velmi oblíbený je však i čaj z macy, který představuje příjemnou formu konzumace této byliny. Na trhu je k dostání i čistě jen kořen, který je možné též vylouhovat a konzumovat ve formě horkého nápoje. 

Karty