Maca zkušenosti

Maca je hlíznatá rostlina z čeledi Brassicaceae a je původem ze zemí Jižní Ameriky, zejména je její pěstování spojeno s horskou krajinou v Andách, kde má pro růst naprosto ideální podmínky.

Nejrozšířenější je maca ve žluté variantě, která svým tvarem připomíná jarní cibuli. Obvykle se používá v práškové formě nebo v kapslích, jako přírodní doplněk k posílení lidského organismu.

K čemu se používá

Maca je považovaná za skutečnou superpotravinu, tedy za jídlo, které vyniká svými účinnými vlastnostmi. Po světě je známá jako přírodní doplněk v obdobích, ve kterých je lidské tělo vystaveno momentům stresu a únavy, fyzického i duševního rázu.

Protistresové a antioxidační vlastnosti: maca je rostlina, která pomáhá posilovat tělo a je vynikajícím spojencem pro paměť, koncentraci a proti únavě.

Ve skutečnosti se předpokládá, že tento kořen s mnoha vlastnostmi má dokonce posilující účinek na plodnost, zejména u mužů. Obyvatelé And s kořenem maca zkušenosti mají už několik století a tato odolná a nenáročná rostlina se používala od pradávna na podporu plodnosti a jako afrodiziakum. Ze zkušeností také vyplývá, že má pozitivní vliv na nervový systém.

Starověká tradice tvrdí, že maca sloužila bojovníkům k dodání síly před tvrdým a dlouhým bojem.

V současnosti se tento 100% přírodní produkt doporučuje především proti únavě, pro zvýšení kvality spermatu a jako zdroj vitality.

Pomůže lidem, kteří musí dlouhé hodiny sedět v kanceláři i nadšeným sportovcům, kteří potřebují dost energie pro své fyzické výkony.

Esenciální aminokyseliny, minerální soli a vitamíny, to jsou všechny složky přítomné v kořenu této dlouho používané rostliny, díky nimž se dá čelit každodennímu stresu. Maca je brána jako životabudič, podobně jako káva, ale na rozdíl od ní, má mnohem dlouhodobější účinky a pomůže organismu hospodařit s energií celý den.

Doporučuje se denní dávka 5 až 20 gramů, pokud není uvedeno jinak. Maca v pilulkách či kapslích je pro většinu lidí nejpraktičtějším řešením, které lze použít kdykoliv. V kuchyni je zase velice praktická v práškové formě, kdy se dá využít jako přídavek do ovocných nebo mléčných nápojů, do jogurtů nebo pomazánek. Může se přidat i do mouky použité k výrobě dezertů a pečiva.

Karty