Muira Puama

Když se tento strom dostal do Evropy, brzy se jeho účinky začaly využívat v lidovém léčitelství a dnes je součástí potravinových doplňků.

Jde o exotický strom s velmi silnou kůrou, který se může dorůstat výšky až do 5 metrů. Z kmene vyrůstají tenké větve, které na sebe upoutají pozornost v době, kdy strom rozkvete záplavou drobných bílých květů, které velice intenzivně voní.

Kromě druhu vyskytujícího se v Brazílii, je známý ještě další druh, který je rozšířený v deštném pralese v Amazonii.

Vlastnosti muira puama

Muira puama obsahuje různé účinné látky, které mohou být pro lidské tělo prospěšné. Jsou obsažené ve všech částech rostliny a zejména v kůře, stoncích a kořenech. Těmito látkami jsou: mastné kyseliny, rostlinné steroly a alkaloidy.

Afrodiziakum a stimulační účinek

Účinné látky z rostliny údajně stimulují centrální nervový systém v sexuální sféře a vyvolávají zvětšenou sexuální touhu. Této rostlině se přičítá schopnost zlepšit mužskou erekci. Obecně ale dodává vitalitu celému organismu, což se dá využít i pro lepší kondici při sportování.

Účinky na trávící soustavu

Další důležité uplatnění nachází u lidí s problémy s trávením. Dokáže stimulovat produkci žaludečních šťáv, které podporují proces trávení. Působí preventivně i jako prostředek k úlevě při náhlých obtížích.

Podpora svalů a omezení ukládání tuků

Látky, které muira puama obsahuje, podporují hubnutí dvěma způsoby. Uvádí se, že rozkládají tuky a zároveň podporují vznik svalové hmoty. Navíc jsou rostlině přisuzovány i účinky snižující cholesterol.

Revitalizace organismu

Některé recenze muira puama uvádí, že určité specifické látky obsažené v rostlině stimulují mozek v souvislosti s pocitem fyzické vitality a energie. To má pozitivní vliv na depresivní stavy, psychické vyčerpání a nervové poruchy.

Další přičítané schopnosti

Potravinové doplňky s obsahem výtažků z této rostliny by měly také podpořit chuť k jídlu v případech nechutenství. Měly by mírnit stavy vyčerpání, příznaky revmatismu, menstruační bolesti, bolesti kloubů.

Doporučuje se dodržovat doporučené dávkování uvedené na produktu.

Karty