Močové ústrojí muže

Močové ústrojí je tvořeno ledvinami, močovody, močových měchýřem, ústím močového měchýře, močovou trubicí, svěrači a nervovými zakončeními. Přičemž největší úskalí je právě v samotné anatomii muže. Jedním z nejčastějších problémů u mužů v pokročilejším věku je zvětšená prostata, která pomalu utlačuje močovou trubici. Vzniká překážka, která má negativní vliv na celé močové ústrojí muže. Ta totiž do značné míry brání průtoku moči, pomalu se zvětšují stěny močového měchýře, což může mít v konečném důsledku za následek vznik infekce či močových kamenů.

 

Mužské močové ústrojí se tak nevyplácí zanedbávat, i když se z počátku může zdát, že problém nikterak muže neomezuje v každodenním životě. Problém se zvětšenou prostatou je totiž mnohdy bagatelizován a přistupuje se k němu jako nevyhnutelnému důsledku stáří. Ovšem proč si dnešní muži museli soužit problémy, které museli řešit muži v dobách minulých. Zvětšená prostata se dá vcelku snadno léčit a nevyplatí se tento zdravotní problém přecházet. V případě prvotních projevů jako je palčivá bolest či pálení při močení, se nebojte navštívit svého lékaře, který po vyšetření nasadí vhodnou medikaci.

 

Jak předcházet zvětšené prostatě?

Zvětšené prostatě se dá však velmi účinně předcházet i za pomoci některých bylinných preparátů. Nejčastěji se jedná o směs účinných bylin, jako je maca peruánská, kotvičník zemní či kopřiva dvoudomá. Ty si můžete vychutnat ve formě čaje, jemně namletého prášku či účinných tabletách.

 

Jako prevence též slouží i speciální cvičení, které je doporučována samotnými lékaři. Jedná se o tzv. Kegelovy cviky, které v roce 1948 byly vyvinuty americkým gynekologem Arnoldem Kegelem. Jejich pravidelné cvičení má za následek zmírnění problémů se zvětšenou prostatou, inkontinence či erekci. Navíc jejich cvičení je možné provozovat kdekoliv a kdykoliv.

Karty