Projevy prostaty

Při nejčastějších příznacích prostaty jde o zadržování moči, nutkání k močení, noční močení, bolest břicha, bolest během ejakulace, slabý proud moči, inkontinence.

Největším nebezpečím je onemocnění, které postihuje stále více mužů - rakovina prostaty.

Rakovina prostaty u mužů je stejně častým onemocněním jako je u žen rakovina prsu. Je to čtvrtá nejčastější rakovina vůbec. Naštěstí však lze rakovinu prostaty léčit velmi dobře, zvláště pokud je objevena v rané fázi. Pětiletá míra přežití od diagnózy je 92%.
Tento druh onemocnění postupuje pomalu. Velice nenápadné projevy rakoviny prostaty jsou až do okamžiku, dokud nedosáhne pokročilého stádia, kdy se již může rozšířit do jiných oblastí těla (metastázovat), obvykle do kostí. 

Z tohoto důvodu je pro muže starší 50 let zásadní prevence ve formě pravidelných kontrol, které mohou onemocnění zachytit v rané fázi. Je také důležité si všímat i malých změn organismu, které mohou být často zaměňované s projevy dalších onemocnění, jako je zvětšení prostaty nebo prostatitida.

Jde o tyto projevy prostaty:

  • časté a naléhavé nutkání k močení, zejména v noci
  • obtížnost při kontrole močení s účinky inkontinence
  • proud moči se někdy jeví jako slabý nebo je během močení přerušen
  • bolest nebo pálení při močení
  • erektilní disfunkce
  • bolest během ejakulace a nízký objem spermií
  • krev nebo sperma v moči 
  • bolest v dolní části břicha nebo dolní části zad


V případě, že nádor roste velice pomalu u velmi starých pacientů, je výhodné jednoduše sledovat vývoj nádoru bez zasahování, pokud to obtíže nevyžadují. V ostatních případech se vybere léčba, která zmírňuje příznaky a zvolí se nejvhodnější způsob, jak situaci řešit.
Rakovinu prostaty lze léčit různými technikami, především chirurgickým zákrokem, který může zahrnovat úplné nebo částečné odstranění žlázy (prostatektomie).


Co se stane, když je prostata odstraněna?

V malém procentu případů mohou existovat především u starých lidí problémy s inkontinencí, které se ale časem zmírní. Může také dojít k obtížnému vydání ejakulátu z těla.


Další dostupné terapie jsou: radioterapie, hormonální terapie, chemoterapie, použití ultrazvuku, kryoterapie (která zahrnuje zničení rakovinových buněk jejich „zmrazením“).  Nová metoda brachyterapie je forma radioterapie, která zahrnuje implantaci radioaktivních zdrojů přímo do žlázy. 

Karty