Prostata

Hlavní funkce mužské prostaty je produkovat a uvolňovat tekutinu, která je jednou ze složek spermatu. Obsahuje látky nezbytné pro výživu a transport spermií. Orgán prostatu mají všichni savci, ale liší se anatomickými, chemickými i fyziologickými vlastnostmi. Mužskou prostatu lze prohmatat rektálním vyšetřením, přičemž se nachází v blízkosti konečníku.

Stručný popis, co to je prostata z anatomického hlediska:

Prostata je předstojná žláza proměnlivého tvaru. U normálního zdravého muže má tvar kaštanu, někdy může mít tvar půlměsíce.

Žláznatá tkáň prostaty se dělí do tří zón:

  • centrální oblast obklopuje ejakulační kanálky
  • přechodová zóna je tvořena dvěma symetrickými laloky
  • periferní oblast tvoří 70% prostaty

V odborných časopisech se lze setkat s výrazy z angličtiny prostate a prostate gland.

Vzhledem k problémům, které tato žláza přináší, je často vedena na téma prostaty diskuse jak mezi muži, tak i mezi lékaři a odborníky zabývajícími se prevencí onemocnění prostaty. Především muži, kteří žijí sexuálně aktivním životem, se zajímají o spojitost prostaty a erekce a jak prostata erekci může ovlivnit.

Hlavní funkce prostaty

  • Vylučování spermatické tekutiny, která je složená z hormonů, jednoduchých cukrů, enzymů, antibakteriálních látek, zásaditých sloučenin a zinku.
  • Podpora ejakulace je ovlivněna hladkým svalstvem, které obklopuje ejakulační kanálky. Ve správný okamžik se svalstvo začne stahovat a pomáhá vytlačit sperma z těla ven.
  • Močová funkce ovlivňuje objem toku moči. Svaly prostaty se stahují a působí na močovou trubici, kterou obklopují.

Zdravá prostata

Prostata je také orgánem, který má náchylnost k několika onemocněním různé závažnosti. Nejčastějším z nich je u mužů nad 50 let benigní hyperplazie prostaty, což je postupné zvětšování prostaty v důsledku hormonálních změn, které v tomto věku nevyhnutelně nastávají. Ne každý muž má ale se zvětšením prostaty problémy, a i v případě že je prostata zvětšená, nemusí nutně docházet k nežádoucím projevům onemocnění. Mezi nejčastější příznaky patří častý naléhavý pocit močení, bolest při močení, tlak na močový měchýř, slabý tok moči, nedostatečné vyprázdnění močového měchýře.

Téměř všechny obtíže tohoto onemocnění lze eliminovat bez chirurgického zákroku správnou životosprávou a zdravým životním stylem.

Karty