Prostata a potence

Prostata je malá předstojná žláza, která se vyvíjí ještě před narozením. Plné velikosti dosahuje až kolem dvacátého roku života, kdy je přibližně stejně velká jako vlašský ořech a váží kolem 20 g. Prostata a potence spolu úzce souvisí, neboť v ní vzniká tekutina, která je součástí ejakulátu. Ta má schopnost držet spermie při životě a pomáhá tak ke zvýšení pravděpodobnosti oplodnění.

 

Potence a prostata jdou zkrátka ruku v ruce. Při zvětšené prostatě je utlačována močová trubice, je vytvořena překážka, která brání v plynulém průtoků moči, ale i ejakulátu. Zbytnělá prostata má navíc vliv i na erekci, kdy do penisu nemůže proudit potřebné množství krve. Zvětšená prostata představuje nezhoubné onemocnění, přesto do značné míry může znepříjemnit život. Prvotní příznaky, jako je pálení či tupá bolest při močení, se tak doporučují nepřehlížet. Tyto příznaky spojené se zvětšenou prostatou se objevují kolem 50. roku života. Žijeme však v 21. století a nemusíme trpět na zdravotní problémy, které soužily muže v minulosti.

 

Jedná se o zdravotní problém, se kterým se potýká až polovina mužů ve vyšším věku. Je proto dobré věnovat pozornost prostatě ještě ve chvíli, kdy o ní nevíme. Pomoci mohou nejrůznější doplňky stravy s macou peruánskou, škornicí šípolistou nebo s kotvičníkem zemním. Též je dobré jako prevence zařadit tzv. Kegelovy cviky, které představují snadný způsob, jak posilovat nejenom svojí sexuální výdrž. A víte, co je na nich nejlepší? Můžete je cvičit třeba při pracovní poradě nebo si s nimi krátit čekání na tramvaj. To, že přitom posilujete pánevní dno, si nikdo nevšimne. Cviky spočívají ve stlačování pánevních svalů v různých intervalech. Na toto cvičení vám stačí několik minut denně a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Nenechte svůj život ovládat potížemi se zbytnělou prostatou!

Karty