Referenční hodnoty testosteronu

Testosteron je pohlavní steroidní hormon, který má vliv na řadu funkcí v těle. V současné době se stále větší procento mužů potýká s jeho nedostatkem. Referenční hodnoty testosteronu u muže se pohybují kolem 3-10 mg denně. Celkové hodnoty testosteronu se pak pohybují mezi 8 – 34 nmol/l. V největší koncentraci se v mužském těle objevuje v období puberty, kdy je odpovědný za některé sekundární pohlavní znaky, jako je pubické ochlupení či prohloubení hlasu. Testosteron je mužský hormon, to ovšem neznamená, že by se v malém množství nevyskytoval i u žen. Stejně jako muži mají krom testosteronu i malý podíl ženského hormonu – estrogenu.

 

Tělo s přibývajícím věkem začíná pomalu produkovat méně tohoto hormonu. Testosteron je přitom odpovědný za povahu ochlupení, kvalitu spermií a slouží jako prevence před výskytem osteoporózy. U mužů je tento hormon tvořen přibližně ze dvou třetin v pohlavních žlázách, neboli varlatech a z jedné třetiny pak v nadledvinách. U žen je produkován pouze nadledvinami, i z tohoto důvodu je v ženském těle obsažen v menší míře.

 

Muži nedostatek testosteronu nemusí vůbec poznat až do chvíle, kdy se objeví prvotní projevy, jako je špatně udržitelná erekce či neplodnost. U žen bývá mnohdy naopak neplodnost spojována s přebytkem testosteronu, který brání dozrávání vajíček. V takovém případě je vhodné navštívit lékaře, který po vyšetření může předepsat testosteron za pomocí medikace.

 

Ovšem testosteron je možné i volně koupit na internetu či je k dispozici v lékárnách. Hojně je využíván sportovci či muži, kteří pravidelně spírají velké váhy, neboť má příznivý vliv na růst svalové hmoty. O jeho užívání by měly uvažovat i ženy, které se potýkají s projevy začínající menopauzy. Neboť u nich v tuto dobu pomalu přestávají vytvářen testosteron nadledviny. Jeho nedostatek má za následek výkyvy nálad či přibývání na váze.

Karty