Testosteron

Testosteron (testosterone) je mužský hormon, který je v lidském organismu nepostradatelný. Přesto se v posledních letech stále více mužů potýká s jeho úbytkem. Nedostatek testosteronu ovem může do značné míry ovlivnit některé tělesné i psychické funkce organismu. Muži nedostatek testosteronu povětšinou zaznamenají až ve chvíli, kdy je u nich ovlivněna erekce, případně se objeví neplodnost. Které příznaky indikují nedostatek testosteronu v těle a jak tomuto úbytku předcházet?

 

Testosteron u mužů představuje jeden z nejdůležitějších hormonů vůbec. V nevětším množství je v těle produkován v období puberty, kdy se výrazně podílí na vývoji sekundárních pohlavních znaků, jako je růst pubického ochlupení nebo prohloubení hlasu. Tvorbu testosteronu mají primárně na starost pohlavní žlázy (varlata), z jedné třetiny pak ještě nadledviny.

 

Testosteron se sice primárně vyskytuje v mužském těle, to ovšem neznamená, že ho v nepatrném množství nenajdeme i u žen. Zde je tvořen pouze v nadledvinách, proto není v ženském těle zastoupen v takové míře. Stejně tak i mužů můžeme najít tzv. estrogen, což je naopak ženský hormon.

 

Testosteron do značné míry ovlivňuje spalování podkožního tuku a tvorbu svalové hmoty. Testosteron na předpis je určen pro muže, které dlouhodobě trápí jeho nedostatek a zdravotní problémy s tím spojené. Nejčastěji se předepisuje při léčbě neplodnosti či erektilní dysfunkce. Muži, kteří pravidelně sportují či chtějí nabrat svalovou hmotu, však mohou užívat i testosteron bez předpisu, jenž je volně dostupný v lékárnách i na internetu. Cena testosteronu se liší dle výrobce, povětšinou se ale nejedná o nijak závratnou investici. I když se jedná pouze o doplňky stravy, při užívání se řiďte doporučením lékárníka. Předávkování testosteronu může mít za následek žaludeční problémy či malátnost.

Karty