Ženšen – zkušenosti a recenze

Jistě už jste zaslechli alespoň zmínku o ženšenu peruánském, který je znám po celém světě pro své blahodárné účinky na lidský organismus. Zkušenosti s ženšenem mají již starověcí Inkové, kteří ho používali ke svým léčitelským praktikám již před stovkami let. Do značné míry nahrazuje i ženšen pravý, který roste převážně v Asii, konkrétně v Číně, Japonku či Korei. Ten je pro svou oblibou a vysokou poptávku mnohdy až příliš drahý. O tom vypovídají i starověké prameny, které tvrdí, že v minulosti byl dokonce cennější než zlato.

 

Ženšen peruánský můžete znát též pod názvem maca peruánská. Pro své příznivé účinky na mužskou potenci se mu přezdívá také Královna And či peruánská viagra. Má však vliv i na kvalitu erekce, prostatu či plodnost u obou pohlaví. Ženšen též působí příznivě na psychiku, zmírňuje stres, únavu a navozuje pocit uvolnění. Díky těmto účinkům se mu také často přezdívá přírodní antidepresivum. Zkrátka se jedná o nedocenitelnou rostlinku, která má široké spektrum využití v přírodní medicíně.

 

Najdeme jí v jihoamerických Andách, kde roste ve vysokohorských oblastech. I možná díky krutým podmínkám, které zde panují, nám rostlina může nabídnout tolik prospěšných látek. Dorůstá výšky přibližně 20 cm, přičemž je však nejvíce ceněná pro svou kořenovou část. Ta je velká jen něco málo přes 5 cm a podobá se řepě.

 

U nás je možné ženšen peruánský najít nejčastěji ve formě čajů, tonik, jemně namletého prášku nebo slisovaných tablet. Některé recenze ženšenu příliš nehrají do karet, neboť jeho nahořklá chuť nebude asi šálek čaje pro každého. Pokud si vás však nezíská svou chutí, tak svými pozitivními účinky na organismus určitě. Je však možné sáhnout i po jiných odrůdách ženšenu, které jsou jemně nasládlé a vhodné i pro děti. Mezi nejčastější odrůdy patří černý, červený a žlutý ženšen.

Karty