Co je prostata?

Co je prostata? A jak velký vliv má na zdraví mužů? Je možné nějakým způsobem předejít jejímu zvětšení nebo jde čistě o predispozici, kterou není možné ovlivnit?

 

V první řadě bychom si asi měli říci, co je to prostata. Jedná se o žlázu, která je umístěna na spodní straně močového měchýře. Prostata se vyvíjí už před narozením a konečné hmotnosti a velikosti dosahuje kolem 20 let, kdy váží přibližně 20 gramů. S přibývajícím věkem však může její velikost narůstat a utlačovat prostatickou část močové trubice. Vytváří se překážka, která zabraňuje plynulému odtoku moči. Prvními příznaky je nadměrné močení, či pálení a bodavá bolest při močení.

 

Co to je prostata už víme a nyní se podíváme na nejčastější problémy spojené s ní a jak je léčit. Mezi nejčastější problémy patří zvětšená prostata, která je mnohdy mylně spojována s vyšším věkem u mužů. Je sice pravda, že největší procento zastoupení jsou v tomto případě muži nad 50 let, problémy s prostatou se nevyhnou ani mladším ročníkům. Krom věku může zapříčinit zvětšenou prostatu i špatný životní styl v kombinaci s kouřením či nadměrné konzumace alkoholu. Řada mužů však tento problém mnohdy přehlíží a zcela zbytečně se uvádí do patové situace. Navíc jen málokdo ví, že neléčená prostata má negativní vliv kvalitu erekce. Hlavní problém však představuje přerušované a časté močení spojené s palčivou bolestí.

 

Na zvětšenou prostatu mohou pomoci bylinné doplňky stravy

Zvětšená prostata sice nepatří mezi závažné zdravotní problémy, které by ovlivňovaly zdraví, přesto se ho nevyplácí přihlížet. Vyzkoušet můžete bylinné doplňky stravy, které mají pozitivní vliv na prostatu. Při závažnějších potížích je ovšem dobré navštívit urologa, který určí příčinu problému a předepíše vhodnou medikaci. Žijeme jen jednou a není proto nutné přehlížet zdravotní problémy, které znepříjemňují každodenní život.

 

Karty