Co na prostatu?

Mysleli jste si až doposud, že je zvětšená prostata doménou pouze starších mužů, možná vás tento článek jednou pro vždy vyvede z omylu. Jedná se o nejčastější problém mužů ve zralém věku, to ovšem neznamená, že se vyhýbá i těm mladším. Zvětšená prostota vytváří překážku v průtoku moči a do značné míry ovlivňuje mužův společenský život. Častá potřeba močení, bolest či pálení při močení jsou prvními indikátory, které dokáží odhalit začínající zdravotní problém. I když řada mužů nevěnuje zvětšené prostatě příliš velkou pozornost, její neléčení není dobré přehlížet. Včasné řešení může v budoucnu zabránit eskalaci problému, který je zapotřebí mnohdy řešit chirurgickou cestou.

 

Zvětšená prostata je často spojována s mýtem, že může zvyšovat riziko rakoviny prostaty, tento mýtus je však už dlouhodobě vyvrácen. I když rakovina patří do zdravotních problémů, které můžeme do značné míry přehlížet, přesto není dobré odkládat vyšetření a následnou léčbu. A co na prostatu? Příznivý vliv na prostatu mohou mít i doplňky stravy, které jsou složeny hned z několika bylin. Ty ovlivňují nejenom funkci prostaty, ale zvyšují libido nebo podporují chuť na sex.

 

Podle statistik si na prostatu stěžuje celých 60% mužů nad 50 let. Není však pravidlem, že tímto nepříjemným onemocněním trpí pouze starší muži. Celých 15% mužů ve věku od 40-50 let se potýká se stejným problémem. Mnoho mužů však tento problém podceňuje, bagatelizuje, případně se bojí návštěvy urologa. Při neléčení však dochází ke stále se zvětšujícím stěnám močového měchýře a na ten je při močení kladen zvyšující se odpor. To může dojít až do stádia, kdy muž není schopen sám vykonat potřebu. Odkládán léčby může vést k infekci a následnému vzniku bolestivých močových kamenů. Co na prostate? Kombinace zdravého životního stylu a bylinných preparátů, které fungují jako prevence.

Karty