Jak léčit prostatu?

Ne každý muž je ochotný si přiznat fakt, že zrovna jeho doprovází potíže spojené se zvětšenou prostatou. Přitom se nejedná o ojedinělý problém, každého druhého muže po padesátce trápí časté odchody na toaletu a nepříjemné pocity při močení. Zvětšená prostata pomalu tlačí na močovou trubici a vytváří překážku v průtoku moči. Prostata se vyvíjí u mužů ještě před narozením a konečné velikosti dosahuje kolem 20 roku života, kdy je velká přibližně jako vlašský ořech a váží něco kolem 20 g. V nejhorších případech zvětšení se však můžeme setkat i s váhou kolem 300 g.

 

Jak léčit prostatu? Zvětšená prostata se dá poměrně snadno léčit, přesto řada mužů prvotní příznaky ignoruje. Zvětšená prostata sama o sobě nepředstavuje žádná vážnější zdravotní rizika, ovšem ta může za několik let eskalovat až do takového problému, kdy je potřeba zasáhnout mnohdy za pomoci chirurgického zákroku.

 

Zvětšená prostata je mnohdy mylně spojována s vyšším rizikem rakoviny. Tento mýtus je však už naštěstí dlouhou dobu vyvrácen. Přesto se nevyplatí problém se zvětšenou prostatou bagatelizovat a raději se svěřit svému urologovi s problémem. Ten po vyšetření může navolit vhodnou medikaci. Zvětšené prostatě je ale možné i předcházet za pomoci nejrůznějších bylinných doplňků stravy s obsahem macy, ženšenu nebo třeba kontryhelu.

 

Z nejnovějších statistik vyplývá, že problémy se zvětšenou prostatou trápí více jak 60% mužů na 60 let. Tomuto onemocnění se však nevyhnout muži i v nižším věku, kdy sice není pravděpodobnost tak vysoká, přesto je dobré se zaměřit na prevenci. Dostatek pohybu v kombinaci s vyváženou zdravou mohou toto nepříjemné onemocnění oddálit. Velmi oblíbené a lékaři velmi často předepisované jsou tzv. Kegelovy cviky, které jsou navrženy tak, aby pomohli posílit pánevní dno. Navíc je možné je provozovat kdekoliv a kdykoliv.

Karty