Jak zvýšit hladinu testosteronu

U dospělých mužů je tento hormon velice potřebný. Ovlivňuje nejen jejich plodnost, ale i libido a charakteristické mužské rysy. Po 30. roce života začíná množství testosteronu klesat. Jde o individuální proces, jehož průběh je u mužů různý.

Kromě běžné tvorby hormonů jde také zvýšit jeho hladinu několika způsoby a na toto téma existuje celá řada rad, doporučení a vědeckých studií.

Před rozhodnutím začít užívat léky na zvednutí hladiny testosteronu, by mělo být samozřejmostí nechat si změřit u lékaře hladinu tohoto hormonu a teprve podle zjištěných hodnot případně zvolit léčbu pro navození hormonální rovnováhy. Jde o ideální postup, jak zvýšit hladinu testosteronu.

V případě, že by se množství hormonu zvýšilo nekontrolovaně, je provázeno celou řadou negativních příznaků, jako je deprese, agresivita, podrážděnost, nervové problémy.

Přirozené možnosti, jak zvýšit testosteron

Existuje i přirozený způsob, jak zvýšit testosteron u muže bezpečným způsobem.

  • Výborným pomocníkem je v tomto případě sport, a to s velkým výběrem druhů sportovních aktivit. Pouze se nedoporučuje praktikovat jízdu na kole a na koni. Velice dobrým stimulantem na tvorbu testosteronu je silové cvičení s činkami a závažím. Nejvíce doporučovanou sportovní aktivitou je trochu překvapivě jóga.
  • Produkci hormonu lze podpořit také vhodnou stravou. Mezi celou škálu doporučených potravin patří ořechy, různé druhy ovoce (jablka, pomeranče, banány, jahody, hrozny atd.), samozřejmě i zelenina (zelí, okurky, kořenová zelenina, rajčata, petržel), obiloviny (pohanka, divoká rýže, bulgur, oves), netučné maso a také ryby a mořské plody (krevety, ústřice, sardele, slávky). Vhodné je i koření jako je zázvor, chilli, kari, česnek. K doporučení patří také ty produkty, které by se měly co nejvíce omezit. Jde hlavně o alkohol, sůl a cukr. Měla by se omezit nadměrná spotřeba kávy.
  • Na trhu je také celá řada potravinových doplňků, které jsou zaměřeny na tento problém. Jde o kombinaci podpůrných bylin s prokazatelně pozitivními účinky, vitamínů a minerálů (vitamín C, vitamíny z řady B, zinek), omega-3 tuků, vlákniny a bílkovin.

Výrobky zvyšující testosteron u mužů se dají běžně koupit v obchodech s potravinovými doplňky a zdravou výživou.

Hlídat si testosteron se rozhodně vyplatí. Nízká hladina hormonu je zodpovědná za potíže s prostatou, s kardiovaskulárním systémem, za oslabení imunitního systému a špatnou paměť.

Karty