Maca tablety

Otužilá a velmi odolná rostlina odolává extrémním klimatickým podmínkám a roste v chudých a skalnatých půdách. Existují různé odrůdy rostliny, charakterizované různými barvami. Je to například žlutá, tmavě červená nebo černá.

Maca: vlastnosti a výhody

Kořen této rostliny je jedlý a je bohatý na živiny. Má velmi nízký obsah tuku. Peruánská maca je cenným zdrojem minerálních solí a vitaminů, ale i esenciálních aminokyselin, sacharidů a vlákniny. Obsahuje také flavonoidy a steroly. Díky těmto složkám je maca osvěžující, takže působí proti únavě a zlepšuje odolnost organismu.

Doporučuje se v případě stresu a fyzické a duševní únavy. Proto je užitečná pro studenty a lidi, kteří intenzivně pracují. Maca má také díky množství aminokyselin anabolické vlastnosti. To znamená, že pomáhá zvyšovat svalovou hmotu, takže je vhodná pro sportovce ke zlepšení výkonu.

Kořen obsahuje vitamíny B, vitamín E a C, zatímco minerály přítomné ve vyšších množstvích jsou železo, jód, vápník a zinek. Díky všem těmto vzácným složkám může být maca prospěšná v případě anémie, protože zvyšuje hladinu hemoglobinu, posiluje imunitní systém, stimuluje mozkové funkce a zvyšuje koncentraci. Působí také jako antioxidant, který je schopen účinně působit proti stárnutí. V peruánské lidové medicíně se maca používá hlavně při problémech týkajících se sexuální sféry.

Ve skutečnosti je jednou z nejdůležitějších vlastností tohoto kořene vyvážení hormonálního systému a podpora plodnosti u mužů i žen. Maca se také nazývá peruánská viagra, protože působí jako afrodiziakum a pomáhá v případě sexuálních dysfunkcí u obou pohlaví.

Ženy mohou využít tento přírodní přípravek v případě neplodnosti. Pomáhá regulovat cyklus a snížit bolest při menstruaci. V menopauze snižuje výkyvy nálad.

U mužů zvyšuje množství semenné tekutiny a také zlepšuje pohyblivost spermií.

Jak macu používat

Kořen maca lze jíst čerstvý i sušený nebo ve formě doplňků. V Peru konzumují čerstvě pražený nebo vařený kořen, zatímco suchý se obvykle mele na mouku a poté se používá na vaření. Pro lidi ve spěchu je nejjednodušší zvolit maca tablety, prášek se dá zase jednoduše přimíchat do ovocných šťáv, jogurtu nebo mléka. K dostání jsou i tekuté extrakty.

Karty