Nedostatek testosteronu u mužů

Testosteron je mužský hormon, který odpovědný za správnou funkci mužského organismu. Ovšem v posledních letech se stále větší procento mužské populace potýká s jeho nedostatkem. Nedostatek testosteronu má pro tělo nepříznivý vliv hned z několika důvodů a do značné míry dokáže ovládat fyzický výkon či psychickou pohodu. Přitom muž nemusí úbytek tohoto hormonu odhalit až do chvíle, než se objeví první průvodní jevy v podobě poruchy erekce či plodnosti. Jaké jsou další příznaky nedostatku testosteronu a jak ho do těla dodávat?

 

Co je testosteron a jaký vliv má jeho nedostatek na organismus?

Testosteron je pohlavní steroidní hormon, o kterém se mluví primárně v souvislosti s mužským organisme. To ovšem neznamená, že se v malém množství nevyskytuje i žen. Stejně jako muži v sobě mají i nepatrnou hodnotu ženského hormonu – estrogenu.

 

Testosteron u mužů vzniká v pohlavních žlázách (varlatech) a v menším množství pak v nadledvinách. U žen se primárně testosteron tvoří právě v nadledvinách. Největší množství tohoto hormonu se v mužském těle vyskytuje v pubertě, kdy má značný podíl na vývoji sekundárních pohlavních znaků. Nedostatek testosteronu u mužů, stejně jako u žen přichází s přibývajícím věkem, kdy ho tělo produkuje stále menší množství.

 

Pro muže je tento hormon důležitý na tvorbu a kvalitu spermií, či udržení povahu mužského ochlupení. Testosteron je také odpovědný za budování svalové hmoty, i z tohoto důvodu ho řada sportovců dodává do těla uměle za pomoci doplňků stravy. Je ale také součástí některých medikamentů na léčbu erektilní dysfunkce, podporu erekce, libida či sexuální výkonnosti. Jeho konzumace se též doporučuje mužům, kteří se dlouhodobě potýkají s neplodností. Úbytek testosteronu muži ani ženy zpočátku příliš nevnímají a proto tomuto problému nevěnují svou pozornost.

Karty