Podpora testosteronu

Funkce hormonu

Testosteron je považován za velice žádoucí hormon u mužů a sportovců. Není proto překvapením, že je velice často zmiňována podpora testosteronu.

Testosteron je pohlavní hormon produkovaný lidským tělem. Přestože je známý jako „mužský hormon“, uvolňuje se také v ženském těle.  Kromě toho, že je zodpovědný za faktory, jako je zvýšení svalové hmoty, výrazné rysy obličeje a růst silnějších vlasů a vousů, plní testosteron i další funkce. Studie ukazují, že má také vliv funkčnost kardiovaskulárního systému a kvalitu kostí.

Nedostatek tohoto hormonu je často spojena s depresí a výkyvy nálad, což je způsobeno hormonální nerovnováhou. 

Jak poznat nedostatek testosteronu

Příznaky poklesu testosteronu jsou rozmanité a ovlivňují převážně fyzickou, duševní nebo sexuální pohodu. Prvními příznaky mohou být depresivní nálady, vypadávání vlasů nebo snížené libido. Není snadné určit příčinu těchto změn, ale jednoduchým řešením je krevní test, který udělá praktický lékař.

Zvýšení hladiny testosteronu

Muži často doufají ve zlepšení svalového vývoje zvýšením podpory tvorby testosteronu. K dosažení tohoto cíle nejsou nutné umělé hormonální přípravky. Pro vývoj svalů existují platné alternativy, které zvýší hladinu testosteronu.

Vhodná strava

Jako v mnoha jiných případech platí i zde, že velkým pomocníkem může být vhodně zvolená strava. Pro začátek stačí omezit část nasycených mastných kyselin a nahradit je nenasycenými. Ty se hojně nachází například v lososu a avokádu. Dobrým a chutným zdrojem jsou i ořechy, semínka a sušené ovoce. Z olejů je nejvhodnější olivový olej. Dobrou službu prokážou i sýry a jogurt a rozhodně se vyplatí věnovat pozornost i dostatečnému množství zinku.

Zinek je důležitou složkou mnoha enzymů a bílkovin a podílí se na metabolických procesech, včetně buněčného růstu. Je nezbytný pro produkci testosteronu. Muži mají obvykle vyšší potřebu zinku než ženy. K získání potřebného množství zinku však obecně stačí vyvážená strava (sýr, fazole, netučné maso, ryby, měkkýši, korýši, sušené ovoce). Nedostatek zinku má za následek potíže se soustředěním a únavu.

Pobyt venku pro získání vitamínu D

Vitamín D podporuje normální produkci testosteronu a všechny metabolické procesy s ním spojené. Denní potřeba tohoto vitamínu může být zajištěna pobytem na slunci a konzumací ryb, vajec, ovoce a zeleniny.

Česnek a látka allicin, kterou obsahuje

Česnek obsahují relativně vysoké procento allicinu, což je aminokyselina síry, která má antibakteriální vlastnosti a snižuje kortizol. Ten se také nazývá stresový hormon a může blokovat produkci testosteronu.

Silový sport a intervalový trénink

Fyzická aktivita prospívá zdraví a také podporuje produkci testosteronu. Studie ukázaly, že pro muže i ženy platí, že čím je intenzivnější trénink, tím více se zvyšuje hladina hormonů.

Oproti tradičnímu tréninku má intervalový trénink velkou výhodu. Střídá fáze odpočinku s fázemi s vysokou intenzitou. Tento trénink lze kombinovat s téměř jakýmkoli druhem sportu, jako je běh, plavání, jízda na kole nebo trénink s vlastní váhou.

Potravinové doplňky ke zvýšení testosteronu

Potravinové doplňky mohou být cennou pomocí, neměly by ale nahrazovat vyváženou stravu.

Karty