Přírodní testosteron

Testosteron je steroidní hormon ze skupiny androgenů, který vzniká u mužů ve varlatech a je odpovědný za některé sekundární pohlavní znaky při vývoji. Tohoto hormonu produkuje mužské tělo nejvíce v období dospívání. S přibývajícím věkem však hormonu v těle ubývá a to nejenom u mužů, ale též u žen. K čemu je vlastně tento hormon v těle dobrý a jaké příznaky jsou spojovány s jeho nedostatkem. Je možné přírodní testosteron doplnit i za pomoci doplňků stravy?

 

Jak je možné rozpoznat nedostatek testosteronu v těle?

  • V případě, kdy velmi rychle ztrácíte energii či svalovou hmotu nebo naopak nekontrolovatelně přibíráte tělesný tuk.
  • Ve chvíli, kdy se výraznou měrou snižuje sexuální libido, či se objevují příznaky erektilní dysfunkce
  • V případě, kdy se dlouhodobě potýkáte s nedostatkem energie, úzkostmi či náladovostí

 

Tyto příznaky se nejčastěji objevují kolem 30. roku života, kdy tělo přirozeně začíná vytvářet menší množství testosteronu. Podle nejnovějších výzkumů trpí až čtvrtý muž na nedostatek testosteronu. Nejsou to však pouze muži, kteří se potýkají s tímto problémem. Testosteron je přirozenou součástí i ženského těla a též s přibývajícím věkem dochází k jeho úbytku. Ženy se mohou cítit bez energie a přibírat na váze zvláště v rizikových partiích.

 

Testosteron za pomoci doplňků stravy

Přitom hladinu testosteronu lze ovlivnit z pomoci několika zdravých návyků. Zařaďte do jídelníčku vyváženou stravu, nezapomeňte na pohyb a dopřejte si denně alespoň 8 hodin spánku. Testosteron je možné též do těla dodávat za pomoci přírodních doplňků stravy po vzoru sportovců, kteří používají testosteron ke zvýšení výkonosti a energie. Dodávat do těla přírodní doplňky s testosteronem se nemusí bát ani ženy, jen je dobré nepřekračovat doporučení dávkování. Podobné doporučení se ovšem uvádí u všech výživových doplňků stravy.

Karty