Problémy s prostatou

Tekutina produkovaná prostatou je jedna z důležitých složek spermatu, nepostradatelná pro ochranu a transport spermií.

Kromě zvětšené prostaty je druhým nejčastějším problémem s prostatou infekce prostaty (prostatitida). Jde o nepříjemné onemocnění, které nejčastěji postihuje muže mezi 20. až 50. rokem života.

Infekce prostaty je způsobena bakteriemi a může být akutní nebo chronická. Kromě běžné léčby lze pomocí přírodních produktů zmírnit problémy s prostatou. Jde především o vitamíny D a E a o rostlinné extrakty které mají v léčitelství dlouhou tradici. Vhodné jsou také teplé koupele a masáže prostaty, které pomáhají zmírnit potíže.

Nejčastější projevy problémů s prostatou postiženou prostatitidou:

  • Akutní prostatitida je spojená s infekcí močových cest. Příznaky má velmi jasné a nepříjemné. Jde o potíže s močením, kdy je proud moči přerušovaný a přidává se i bolest. Ta může být velice nespecifikovaná a přecházet i do oblasti zad. Stejně tak může být bolestí zasažený i penis. Onemocnění bývá doprovázeno horečkou a zimnicí.
  • Chronická bakteriální prostatitida je méně závažná, ale vrací se, a to může být velice nepříjemné a omezující. Jde především o bolest penisu, bolestivou ejakulaci a krev ve spermatu.

Význam prostaty a prevence

Prostata je žláza, která musí být kontrolována a chráněna, aby mohla vždy fungovat co nejlépe. 

  • Počínaje 50. rokem by měl muž pravidelně podstoupit každoroční urologické vyšetření. Pokud je v rodině diagnostikovaná rakovina prostaty, pravidelné prohlídky se doporučují od 40. roku.
  • Zdraví prostaty se dá podpořit i správným jídelníčkem, kde by mělo dojít k omezení alkoholu, kávy, čokolády, tučného masa. Naopak vhodné jsou potraviny obsahující vitamíny a antioxidanty, jako je celá škála ovoce a zeleniny, například brokolice, mrkev, rajčata, špenát, květák, meruňky, jahody, kiwi. Prospěšný je vitamín E obsažený v rostlinných olejích nebo v pšeničných klíčcích. Konzumací ořechů a vajec se do těla dostává selen. Prostatě udělá dobře i zinek a mangan, které jsou součástí mnoha potravinových doplňků a nachází se také v celozrnných výrobcích, v dýňových semínkách a v zelenině.
  • Nezbytný je i pohyb, a to v každém věku. Aerobní cvičení stimuluje krevní oběh i v pánevní části, což je pro prostatu užitečné. Pro muže s problémy s prostatou se nedoporučuje dlouhá jízda na kole a na koni.
  • Prostatě pomáhá také pravidelný sexuální život.

Sexuální aktivita: může být prospěšná, pokud je praktikována pravidelně, jako prevence infekcí semene způsobených stagnací semenné tekutiny. Důležité je dopřát si ejakulaci a necvičit přerušený koitus.

Karty